Dostupni linkovi

Budućnost u rukama Kosovara


“Konacni status Kosova je u rukama Kosovara koji treba da ostvare ono sto medjunarodna zajednica smatra znacajnim za ostvarivanje”, rekao je Fini isticuci ostvarivanje standarda najznacajnijim pitanjem za Kosovo na putu prema konacnom statusom.

Stav Italije se ne razlikuje od stava Evropske unije koji iskljucuje opcije podele Kosova ili povratak na period od pre 1999 godine, rekao je Fini i dodao da su to preneli i zvanicnicima u Beogradu.

“Niko u EU ne misli da Kosovo treba da se deli i da sto god da se kasnije dogodi sa statusom, to ce se dogoditi jedino posle ocene ostvarivanja standarda, kao i posle projektiranja nacina na koji ce zemlje regiona biti u Evropskoj uniji”, rekao je Fini.

Sa svoje strane predsednik Kosova, Ibrahim Rugova i premijer Ramush Haradinaj su zahvalili visokom gostu na vojnoj, ekonomskoj i drugoj pomoci koju je Italija pruzila Kosovu.

Predsednik Rugova je posle sastanka rekao da je upoznao italijanskog vicepremijera sa napredkom koji je postignut na planu bezbednosti i ekonomskom razvoju, kao i integraciji etnickih grupa u kosovsko drustvo.

“Takodje i sa prioritenim normama , sto su evropske integracije, politicka stabilnost, zastita manjina. Mi ove obaveze koje preuzimamo cemo ostvariti tokom ove godine, kada ce se izvrsiti pozitivna procena napredka na Kosovu”.

I premijer Haradinaj, za koga je Fini bio gost na najvisem nivou od njegovog izbora za premijera je rekao da ce Kosovo biti odgovorno u odnosu na medjunarodnu zajednicu.

“Osigurao sam vicepremijera Finija da cemo nastaviti nas put standarda za Kosovo, da cemo produbiti medjuetnicku saradnju i demokraciju na Kosovu, da cemo produbiti regionalnu saradnju i da cemo biti odgovorni u nasim odnosima sa medjunarodnom zajednicom, sa ciljem da uspesno ostvarimo nasu agendu”, rekao je premijer Haradinaj.

On je izrazio nadu da ce Italija biti strateski partner za Kosovo na putu integracija u Evropsku uniju.

Fini se sastao i razgovarao i sa predstavnciima Srpske liste za Kosovo i Metohiju kojima je, kako je rekao Oliver Ivanovic, preneo stavove sa sastanka ministara Evropske unije i istakao kako ce se ostvarivanje standarda ozbiljno razmotriti. Ministar Fini se zalozio da se kosovski Srbi ukljuce u rad institucija Kosova:

“Njegova je sugestija da mi svakako koramo ucestvovati, jer je to jedini nacin na koji mozemo da obezbedimo da legitimni interesi Srba budu ispostovani”.

Ivanovic je istakao ocenu Finija kako Beograd ne moze biti zamena za kosovske Srbe. Ivanovic je takodje rekao da je ministar Fini posebno istakao kako Beograd ne moze biti iskljucen iz razgovora o konacnom statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG