Dostupni linkovi

Na gubitku obe demokratske stranke


Sudeći prema izjavama visokih funkcionera Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke, čak ni dešavanja u okviru samo jedne opštine, u ovom slučaju opštine Zvezdara, ne znači samo to što se na prvi pogled čini, već zalazi u domen visoke politike. Naime, potpredsednik DSS i ministar policije Dragan Jočić demantujući tvrdnje Dragana Šutanovca, funkcionera Demokratske stranke, koji tvrdi da ima pouzdane informacije o tome da se o koaliciji radikala i Demokratske stranke Srbije pregovara i na republičkom i na saveznom nivou, uzvraća udarac tvrdnjama “to je Šutanovčevo vaskrsavanje i solidarisanje sa gospodom, bivšim potpredsednikom Demokratske stranke Čedomirom Jovanovićem, i bivšim službenikom Vlade Srbije Vladimirom Popovićem”. Jočić je još rekao da ga “zabrinjava činjenica da se Šutanovac približava jednoj opciji koja je otpala iz Demokratske stranke”. Dragan Šutanovac je prethodno izjavio da Demokratska stranka Srbije mora da isključi Dragana Jočića iz svoje stranke. U izjavi za naš radio Dragan Šutanovac kaže:

“Mislim da nemam nikakav razlog da odgovaram gospodinu Jočiću o tome koja sam ja struja u Demokratskoj stranci, veće će pitanje biti koja je on struja u Srbiji, i da li evropske vrednosti koje su postojale na Zvezdari poslednjih 15 godina je on srušio i vratio opet crveno-sivu koaliciju na vlast na Zvezdari. S druge strane, simptomatično je da pojedini odbornici iz SRS na Savskom vencu i u Gradskoj skupšini istupili iz odborničkog kluba SRS a nose na reveru bedž na kome piše ‘Stop narandžastoj revoluciji’ koja treba da označava koaliciju između Srpske radikalne stranke i DS.”

Ukoliko ova zaoštravanja na relaciji Šutanovac-Jočić ostavimo po strani, ostaje ipak pitanje da li činjenica da je u opštini Zvezdara u petak došlo do smene rukovodstva koje su mahom činili funkcioneri Demokratske stranke i G17 Plus, te da je za predsednika Opštine Zvezdara imenovan radikal Ljubiša Stojimirović, glasovima i DSS i SDP, znači da se vode tajni pregovori o budućoj velikoj koaliciji Demokratske stranke Srbije i radikala. Andreja Mladenović iz Demokratske stranke Srbije to oštro odbacuje kao mogućnost i tvrdi da će se preispitati kao i u slučaju Novog Sada, gde su odbornici Demokratske stranke Srbije takođe pomogli da se ustoliči vlast radikala, zašto su u oba ova slučaja odbornici DSS delovali mimo odluke centrale. Tako tvrdi Andreja Mladenović, i pita:

“Postoji još tu kombinatorika. Zašto ne pričamo o koaliciji nezvaničnoj ali vrlo izvesnoj i vidljivoj koaliciji Demokratske stranke sa strankom gospodina Karića. Zašto o tome ne pričamo?”

Ne treba gubiti iz vida da su dva jaka čoveka Demokratske stranke Srbije Zoran Drakulić i Obren Joksimović nedavno zastupali tezu o tome da Demokratska stranka Srbije može u koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom. Andreja Mladenović, portparol DSS tvrdi da je to lični stav Obrena Joksimovića, a Drakulić je u međuvremenu, tvrdi Tomislav Nikolić, promenio svoj stav pa sada zastupa mišljenje da je najbolja koalicija Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke. Za naš program međutim, Tomislav Nikolić nedvosmisleno tvrdi i ovo:

“Ako su vam iz DS i DSS rekli da onaj drugi pregovara s radikalima, onda lažu i jedni i drugi. Nemam nikakvih pregovora ni sa kim. Dešava se da u opštinama, opštinski odbori Srpske radikalne stranke, kojima sam još odmah posle izbora rekao da su samostalni u odlučivanju, da se dogovaraju negde sa DS, u vrlo malom broju slučajeva su uspeli, negde sa DSS i to je izgleda išlo uspešnije.”

Na osnovu svih ovih što izjava što špekulacija teško je dokučiti ko s kim pregovara i zašto. Nejasno je ako Demokratskoj stranci Srbije ne smeta podrška Socijalističke partije Srbije, zašto bi im smetala koalicija sa radikalima. Demokratska stranka takođe na lokalu ima čitav niz neobičnih koalicija koje navode na zaključak da je moguć savez Demokratske stranke sa nekim strankama koje se ranije nikako ne bi mogle naći u vezi sa ovom strankom, poput Karićevog Pokreta snaga Srbije. Tomislav Nikolić, potpredsednik SRS, ima simplifikovano ali u ovom trenutku jedino objašnjenje zašto dve stranke sa demokratskim predznakom jedna drugu optužuju za paktiranje sa radikalima.

“Zato što je jedna agencija izvršila istraživanje po nalogu ili na narudžbinu Američke ambasade u Beogradu. Ono što su objavili je katastrofalno za sve njih. To je oko 34 odsto biračkog tela za Srpsku radikalnu stranku.”

Tako je slučaj Opštine Zvezdara izgleda smišljeno ili nehotice tek izgleda uvod u još jednu aferu na srpskoj političkoj sceni. Na gubitku su i ovog puta obe demokratske stranke.
XS
SM
MD
LG