Dostupni linkovi

Beograd neće prihvatiti predlog Podgorice?


U pismu crnogorskim čelnicima srpski premijer Vojislav Koštunica, navodi da je Beogradski sporazum zajedno potpisan i da su se na taj način obavezali da će ga poštovati, te da on ostaje pri onome što su potpisali. Ukoliko smatrate da Ustavnu povelju državne zajednice koja je nastala na osnovu Beogradskog sporazuma treba menjati, to je moguće učiniti samo po proceduri predviđenoj Ustavnom poveljom, naveo je Koštunica u pismu Vujanoviću i Đukanoviću. Potpredsednik Koštuničine Demokratske stranke Srbije, ministar policije Dragan Jočić, potvrđuje pisanu izjavu premijera.

“Postoji pisano slovo zakona. Između ostalog ja sam jedan od ljudi koji je učestvovao u pisanju Ustavne povelje i u njoj je tačno precizirano po kojim normama i kako trebaju da se ponašaju i Srbija i Crna Gora. I njene norme još važe.”

Potpredsednik Vlade Srbije i lider stranke G 17 Plus Miroslav Labus je izjavio da će vrlo pažljivo razmotriti predloge crnogorskog rukovodstva o savezu dve nezavisne države, i da će svoj stav saopštiti za dan-dva. Labus je rekao da će o tome razgovarati sa premijerom Vojislavom Koštunicom navodeći pre svega da Srbiji i Crnoj Gori treba mirna 2005. godina. Od leta počinju razgovori o budućem statusu Kosova, mi moramo da se spremamo za to, rekao je Labus.

Umereniji stav o ponudi crnogorskih zvaničnika izneo je predsednik Tadić koji boravi u višednevnoj poseti Kini. On kaže da svaki predlog državnih institucija Crne Gore mora biti najozbiljnije saslušan i analiziran. Tadić je rekao da se zalaže za očuvanje državne zajednice Srbija i Crna Gora jer je to najbrži put do Evropske unije. Istovremeno, američki ambasador u Beogradu Majkl Polt, komentarušići Predlog sporazuma o principima transformacije državne zajednice u zajednicu nezavisnih i međunarodno priznatih država, kaže da se pozicija Sjedinjenih Američkih Država prema državnoj zajednici Srbija i Crna Gora nije promenila.

“Mi podržavamo svaki dogovor koji može biti postignut na jedan otvoren, demokratski i transparentan način izneđu Srbije i Crne Gore kada je u pitanju njihova budućnost. U tom pogledu svakako ćemo podržati da dve države nađu odgovarajući oblik u kojim će, dakle, krenuti napred. Nadamo se da ćete u razmišljanju o tome kakav će oblik imati te dve zemlje svakako voditi računa o tome da postoje veoma bliske veze i da postoji mogućnost za bliske ekonomske, socijalne ili bilo kakve druge veze koje vi možete međusobno imati.“

Nezavisni analitičari procenjuju da službeni Beograd u ovom trenutku teško može prihvatiti crnogorsku ponudu. Ljuljana Baćević iz Instituta duštvenih nauka:

“Mislim da će što se tiče ovog predlog on biti predmet budućih razgovora, pregovora, dogovora, nagovora itd, ali da u ovakom obliku neće biti dragovoljno usvojen sa srpske strane.”
XS
SM
MD
LG