Dostupni linkovi

Decentralizacija kamen spoticanja vlade i opozicije


Opozicija je i danas dobila odgovor da ce se o ovom pitanju odluciti na sednici Predsednistva Skupstine Kosova u optimalnom roku.
Inace stavovi pozicije i opozicije o ovom pitanju su razliciti.
Dok je vlada Kosova usvojila plan decentralizacije lokalne uprave, kojim je predvidjeno uspostavljanje pet pilot opstina, dotle opozicija smatra da je ceo process drzan daleko od ociju javnosti i najviseg zakonodavnog tela.

Sef Poslanicke grupe Demokratske partije Kosova Jakup Krasniqi je iznoseci stavove DPK rekao kako ova partija smatra da pilot projekti u sustini legalizuju enklave i paralelne institucije na Kosovu.

“Mi smo ubedjeni da novi plan nema osnova u okvirnom projektu, predstavlja novi dokument vlade, projekat koji nema zakonskog osnova ni u jednom zakonskom resenju na snazi niti u Ustavnom okviru, i kao takav smatramo da je ilegalan document, koji nema za cilj decentralizaciju lokalne vlasti vec ima za cilj stvaranje enklava i legalizaciju paralelne vlasti na Kosovu”, rekao je Krasniqi, isticuci kako ovaj projekat nema niceg zajednickog sa predlogom okvirnog dokumenta koji je radila prethodna vlada i na kojem je Krasniqi, kao ministar javnih sluzbi direktno bio ukljucen.

I lider politicke partije “Ora” Veton Surroi je ocenio da je imponovanje pilot projekata nezakonit, neustavan i neostvarljiv jer nema zakonski legitimitet. Surroi je parlamentu uputio tri preporuke.

“Zakoni koji se odnose na proces reforme lokalne uprave da se ne stave na skupstinsku rasopravu, na plenarnoj sednici Skupstine, dok ne prodju zakonom predvidjenu proceduru”.
On je ocenio da je u izradi pilot projekata dosao do izrazaja politicki voluntarizam.

“Pilot projekte smatramo nelegalnom, neustavnom kategorijom i kao takvom, kategorijom koja se ne moze primeniti”, rekao je Surroi.

Surroi smatra kako se ovde radi o znacajnoj reformi koja treba da se izrazi kroz promene, odnosno donosenje novog Ustava.

Predstavnici DSK su zatrazili da se u pripremi za raspravu o ovoj temi postuju skupstinske procedure. Sef Poslanicke grupe DSK Alush Gashi:

“U vezi sa tom raspravom trazimo da se postuju skupstinske procedure, sto znaci da trazimo pismeni materijal. Podrzavamo stav Predsednistva Skupstine da se ovom pitanju posveti posebna sednica”, rekao je Gashi.

Skupstina je vecinom glasova odlucila da se na narednoj sednici Predsednistva Skupstine donese odluka o terminu rasprave ovog pitanja na plenarnoj sednici Skupstine Kosova, sto je bio razlog da poslanici DPK napuste sednicu.

Inace, pre vise od mesec dana Poslanicka grupa DPK je pismeno zatrazila da se na dnevni red Skupstine postavi pitanje reforme lokalne vlasti na Kosovu.
XS
SM
MD
LG