Dostupni linkovi

Susret Bush-Schroeder


Analitičari su prognozirali da će teško biti otopliti prilično zahladajene odnose izmedju Berlina i Washingtona. No, na na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarom Schroederom , američki predsjednik je isticao partnerstvo u mnogim pitanjima s Njemačkom.

I kancelar Schroeder je kazao kako su odlučili najprije razgovarati o stvarima o kojima imaju isto mišljenje, a ne o onima u kojima im se stajališta razilaze:

"To se prije svega odnosi na suradnja u okviru NATO pakta i Evropske unije, a posebno smo diskutirali kako Sjevernoatlantska alijansa može postati mjesto gdje će se otvoreno razgovarati o brojnim medjunarodnim pitanjima".

Dvojica državnika razgovarali su o ključnim temama današnje svjetske politike. Tako je Bush kazao da Iran nije Irak i da su u tijeku diplomatski napori kako bi se pitanje nukleranog programa riješilo:

"Iran ne smije imati nuklearno oružje radi mira i sigurnosti u svijetu . To je zajednički cilj Njemačke, Francuskke, Velike Britanije i Sjedinjenih država. Radimo zajedno kako bismo postigli taj cilj".

Američki predsjednik je pozvao Siriju da povuče, kako vojnike tako i pripadnike tajnih službi iz Libanona. Dodao je kako će vidjeti reakciju Damaska na ove prijedloge, prije nego Washington od Ujedinjenih naroda zatraži uvođenje sankcija prema Siriji.

Bush i Schroeder dio svog susreta posvetili su Bliskom Istoku:
"Uvjerio sam kancelara da je to prioritet moje administracije. Mir će se postići, jer Izraelci i Palestinci to žele, a naš je posao da im u tome pomognemo", rekao je Bush.

Današnji posjet američkog predsjednika Busha odvijao se uz iznimne mjere sigurnosti, no izazvao je i prosvjede u nekoliko njemačkih gradova. U Meinzu je demonstriralo više tisuća gradjana.

Posljednja stanica Bushove evropske turneje je sutrašnji američko - ruski summit u Bratislavi.
XS
SM
MD
LG