Dostupni linkovi

Balkanski krijumčari oružja


Kombinacija - slaba država , porozne granice i organizirani kriminal, razlog je zašto su zemlje Balkana i danas značajan izvor, ali i područje trgovine takozvanim malim i lakim naoružanjem. I to usprkos brojnim akcijama prikupljanja oružja koje su provedene i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na Kosovu. Analitičar Jane's upozorava da brojna domaćinstva imaju barem po jedan komad oružja. Tako podsjeća da je puška MP40 iz drugog svjetskog rata korištena i u posljednjim ratovima, da je velika količina oružja bivše JNA završila u privatnim rukama, dok se suvremenije oružje prebacivalo u područja ratnih operacija.

U posljednjoj akciji oduzimanja ili dobrovoljne predaje oružja , primjerice u Bosni i Hercegovini EUFOR je prikupio oko 1500 komada lakog oružja, 200 tisuća metaka, 2 tisuće ručnih granata, 100 mina i 300 kilograma eksploziva.

Adrian Wilkinson direktor Instituta za kontrolu oružja tvrdi da snage NATO nikada nisu pronašle, po njegovoj procjeni oko 200 tisuća komada oružja za koje se pretpostavlja da ga je Oslobodilačka vojska Kosova sakrila negdje na području južne Srbije ili Makedonije.

No, kako se neke od zemalja regije približavaju euroatlantskim integracijama situacije se ipak popravlja. Primjerice Bugarska i Rumunjska kao članice NATO saveza prilagodile su svoju legislativu evropskim standardima kada je riječ o kontroli oružja, te su pojačale međunarodnu suradnju u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem. Hrvatska kao zemlja kandidatkinja Evropske unije također mora odgovoriti zahtjevima Bruxellesa o strožoj kontroli oružja. Prema saznanjima hrvatske policije iz zemlje je izvezeno više od 3 200 komada pištolja HS95 i to preko firmi u Nigeriji, Djevičanskim otocima i preko jedne američke tvrtke. Za prve dvije je utvrđeno da su fiktivne tvrtke koje služe za pokriće ilegalnoj trgovini.
Ovaj pištolj ilegalno je izvezen u Francusku, a policije zapadnih zemalja su utvrdile da su njim počinjena brojna ubojstva i da se njime koriste kriminalci, ali i neke ilegalne terorističke organizacije u Evropi, poput baskijske ETE, ili IRA. Medju žrtvama koji su ubijeni ovim pištoljem je i nizozemski redatelj Theo Van Gogh.

Jane's Intelligence ističe da je prošle godine Srbija i Crna Gora objavila spremnost da jedan dio oružja s kojim raspolaže rasproda na svjetskom tržištu umjesto da ga uništi. Ekspert ove organizacije podsjeća da Srbija i Crna Gora ima veliku količinu teškog oružja koje je slabo uskladišteno i slabo čuvano, te da je vojna industrija prilično decentralizirana. No, citiraju bivšeg prvog čovjeka Jugoimporta , generala Jovana Cekovica koji je rekao da država nije ništa učinila za vojnu industriju, da nije odredila koji su njeni prioriteti, a kako bi se dio te industrije mogao i privatizirati. Po njegovim riječima vojne tvornice poput Slobode, Prvog Partizana, Prve Iskre ili Zastave bi mogli proizvoditi puške i municiju za potreba NATO saveza.

Jane's intelligence takodjer upozorava kako će se na ilegalnom tržištu pojačavati zahtjevi za raketnim sustavima, poput Igle i Strijele, a koji koriste pobunjenici u Iraku. Upravo su kriminalne grupe na Balkanu spremne uključiti se u akciju krijumčarenje takve vrste oružja. U prosincu prošle godine albanska policija je na sjeveru zemlje u zajedničkoj medjunarodnoj akciji otkrila skladište sa tri sustava SA 7 B, sustava raketa zvanog Strijela. Pretpostavlja se da potječu iz vojnih skladišta u Bosni ili Srbiji i trebali su biti isporučeni ekstremistima u Makedoniji. Posao se najvjerojatnije vodio preko nekih bosanskih grupa, koje su povezane s islamističkom i kriminalnom mrežom koja se nalazi negdje oko Zenice, tvrdi se u posljednjoj analizi organizacije Jane's Intelligence.
XS
SM
MD
LG