Dostupni linkovi

Državne simbole ne prihvataju svi Crnogorci


Ukoliko se državni simboli Crne Gore ne budu koristili na zakonom propisan način, ubrzo se može očekivati i kažnjavanje prekršioca Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, koji je usvojen prije nešto više od pola godine, ali koji do sada nije strogo primjenjivan, jer je ostavljeno vrijeme za pripremu njegove implementacije. Do sada i nije bilo moguće dosljedno primijeniti državne simbole, jer ih nije bilo moguće pribaviti. Konačan aranžman državne himne je realizovan u sve tri varijante izvođenja: vokalnom, instrumentalnom i vokalno-instrumentalnom. Etaloni koji precizno određuju izgled grba i zastave su izrađeni, ali ima teškoća sa njihovom širom proizvodnjom. Do sada su dva tendera za odabir proizvođača okončana neuspjehom. Tomo Miljić, sekretar Ministarstva kulture:

“Ti eksponati koji su nuđeni za otkup, odnosno za proizvodnju, nijesu urađeni u skladu sa etalonom koji je utvrdila Vlada i koji je objavljen u Službenom listu. Tu je u određenim detaljima bilo bitnijih odstupanja i nije se mogao izvršiti odabir”.

Skupština Crne Gore je usvojila Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti polovinom jula prošle godine glasovima vladajuće koalicije, odnosno većinom koju su, između ostalih, a po sopstvenom priznanju nerado, obezbijedili poslanici Socijaldemokratske partije: Rifat Rastoder i Ervin Spahić. Pošto prethodno nije prošao amandman socijaldemokrata da grb bude u obliku zlatnog dvoglavog orla na crvenoj podlozi bez krune, skiptra i šara sa krstom, nakon žestoke rasprave u toku višečasovne sjednice predsjedništva Socijaldemokratske partije, svi poslanici te stranke, osim Džavida Šabovića, glasali su za prijedlog Demokratske partije socijalista i Vlade. Na kraju je usvojeno rješenje da grb bude zlatni orao sa svim obilježjima, zastava crvena sa državnim grbom i zlatnim obrubom, himna “Oj, svijetla majska zoro”, a Dan državnosti 13. jul. Iako se do saglasja teško došlo i unutar same koalicije, Miodrag Vuković, šef Poslaničke grupe Demokratske partije socijalista je tada, između ostalog, rekao da "grb povezuje ljude različitih vjera i nacija" ali, kako se naknadno pokazalo, zbog odbijanja opozicionih partija da ih prihvate, usvojeni državni simboli nijesu uspjeli da povežu i političke partije. Vuković danas kaže da u Crnoj Gori, koncentrisani u opoziciji, postoje politički subjekti koji ne priznaju državu Crnu Goru i njene institucije:

“Vidim da se obnavlja tender. Kada se sve to završi, onda vlast Crne Gore mora pokazati da kontroliše Crnu Goru kao cjelinu i da one koji ignorišu pozitivne propise ove države mora privesti poznaniju prava”.

Da se odnos opozicije prema državnim simbolima u međuvremenu nije promijenio potvrđuje izjava Radojice Živkovića, potpredsjednika Skupštine opštine Berane:

“Što se tiče upotrebe državnih simbola u opštini Berane, oni se za sada uopšte ne koriste. U opštini Berane je na vlasti opozicija i mi smatramo da ti simboli nijesu usvojeni na demokratski način i zbog toga ih ne koristimo i za sada nemamo ni namjeru da ih koristimo”.

Veselin Bakić, predsjednk opštine Andrijevica nije eksplicitno odbio korišćenje crnogorskih državnih simbola, ali najavljuje da će o primjeni Zakona, koji je po prirodi stvari usvojen u republičkoj Skupštini, raspravljati lokalni parlament:

“Nijesmo još imali potrebe, nije bilo praznika da bi ih koristili od kada su usvojeni. Naručili smo da se urade, ali ih još nijesmo dobili. Nemamo još tih simbola”.

RSE: Znači, kada bude prilike koristićete Zakonom propisane simbole.

BAKIĆ: Ne znam još, vidjećemo. Naša Skupština će odlučivati o tome.

Za neprimjenjivanje Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti su predviđene visoke novčane kazne koje mogu iznositi i do 30 minimalnih zarada, odnosno preko 1.500 eura. U Ministarstvu kulture koje je nadležno za primjenu Zakona o državnim simbolima kažu da će se zbog objektivnih okolnosti neprimjenjivanje crnogorskih dražvnih simbola tolerisati još izvjesno vrijeme. Tomo Miljić, sekretar Ministarstva:

“Još ćemo se malo strpiti da sačekamo da se urade kvalitetni primjerci zvaničnog grba i zastave. Poslije toga sigurno će biti primjenjivanja sankcija”.
XS
SM
MD
LG