Dostupni linkovi

BRISEL


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je danas na početku četvorodnevne posete evropskim zemljama pozvao iz Brisela evropske saveznike da prevladaju "prolazne" nesuglasice sa Amerikom i da pruže političku i ekonomsku pomoć "mladoj iračkoj demokratiji".
Predsednik Buš je još pozvao Evropljane da podrže nastavak izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Rekao je da Sjedinjene Američke Države smatraju da Sirija mora okončati okupaciju Libana i prekinuti podršku pobunjenicima u Iraku i palestinskim ekstremistima.
Vlastima u Iranu, američki predsednik je poručio da moraju da prestanu da podržavaju teroriste i da prekinu razvoj programa za izradu nuklearnog oružja.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država je pozvao Rusiju da osnaži demokratske procese i vladavinu prava, a evropske saveznike da podrže reformske procese u toj zemlji.
Sjedinjene Američke Države podržavaju jaku Evropu rekao je još predsednik Buš dodavši da smatra da je osnov bezbednosti u svetu savezništvo Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.
Predsednik Buš je večeras u Parizu.
XS
SM
MD
LG