Dostupni linkovi

Antijevrejski pamflet kruži Novim Sadom


Brošura naslovljena “Srpski narod u kandžama Jevreja” koja se proteklih dana pojavila u Novom Sadu, zapravo je fotokopija izdanja iz 1940. godine kada inače štampanje nije dozvoljeno, već je izdato 1941. godine za vreme okupacije, pojašnjava predsednika Odbora za antisimitizam u Jevrejskoj opštini Tibor Radan:

“To je čisto fašistička brošura. Kažem, izdato za vreme okupacije. Ljotićevsko društvo je to izdalo a poznato je da on saradnik Hitlera, da je on aktivno sarađivao sa okupatorom. Prema tome to ne pogađa samo Jevreje nego celu ovu državu. Ja se čudim da je neko to danas izdao, i nadam se da će tužilaštvo preduzeti određene mere.”

Okružni javni tužilac u Novom Sadu Zoran Pavlović tim povodom za naš program kaže:

“Budući da smo bili obavezani, odnosno, da je do nas dopreo glas da postoji sumnja da je izvršeno eventualno neko krivično delo, dali smo nalog novosadskoj policiji da izvrši provere vezane za navode iz tog članka, da nam po mogućnosti pribavi fotokopiju tog spisa koji kruži po Novom Sadu. A nakon toga, dobićemo dakle izveštaj, donećemo odluku u skladu sa zakonom.”

U novosadskoj policiji nezvanično kažu da se prvi rezultati istrage mogu očekivati u narednih nekoliko dana. Radi se o otvrenom raspirivianju verske i međunacionalne mržnje, ocenjuje Tibor Radan, navodeći da su u reizdanju te knjige navodni citati za koje se tvrdi da potiču iz jevrejskih svetih knjiga po kojima su Jevreji iznad drugih naroda, čista laž i falsifikat.

“O Talmudu svi malo znaju i uvek je Talmud napadan. Oko dva i po miliona reči ima Talmud, to je vrlo ozbiljno izdanje. To su izvodi u stvari iz tog Talmuda, se može naći u biblitekama i može se proveriti, videti o čemu se radi. Znači, to je učinjeno vrlo zlonamerno, ne znam kome to danas treba, ko je to danas uradio. U svakom slučaju to je krivično delo.”
XS
SM
MD
LG