Dostupni linkovi

Obnavljanje povjerenja između SAD i Evrope


Obracajuci se zvanicnicima EU i NATO saveza u briselskoj koncertnoj dvorani americki predsjednik George Bush je izrazio spremnost promjene americke politike prema saveznicima. On je pozvao “evropske lidere da zaborave nesporazume” i “zapocnu novu eru transatlantskog jedinstva”:

“Nasa najveca prilika i neposredan zajednicki cilj je uspostavljanje mira na Bliskom istoku koji je, nakon brojnih propalih pokusaja i izgubljnih zivota u sukobu izmedju Izraelaca i Palestinaca sada na dohvat ruke”, rekao je Bush.
On je pozvao na zajednicko angazovanje i napore u omogucavanju refomi u tom regionu i izgradnji demokratske i slobodne palestinske drzave.

“Nase snazno prijateljstvo je sustinsko za mir i prosperitet cijelog svijeta i nasa neslaganja iz proslosti, niti bilo kakva sila na na zemlji, vise nas nece dijeliti. Kada su Amerika i Evropa zajedno nijedan problem ne moze stajati pred nama”, rekao je Bush pozivajuci evropske saveznike da predju preko dosasnjih razlika i krenu zajednicki u novu eru transatlantskog jedinstva.

U vezi rjesenja problema iranskog nuklearnog programa, o cemu su do sada ispoljavanje najvece nesuglasice izmedju Brisela i Washingtona, Bush je rekao da ce SAD ubuduce tijesno saradjivati sa Njemackom, Velikom Britanijom i Francuskom u pronalazenju diplomatskog rjesenja. On se, medjutim, rezulutno izjasnio da Iran mora zaustaviti svoj nuklearni program.

Glavni americko – evropski razgovori planirani su za sutra kada je zakazan samit NATO alijase i Bushov susret sa sefovima 25 drzava clanica EU.

Planirano je da ministri inostranih poslova EU vec danas odobre zajdnicku misiju za obuku irackih snaga bezbjednosti sto se tumaci kao prvi znak evropske spremnosti da saradjuje sa Amerikom u stabilizaciji te zemlje.

Pored irackog problema u evropsko-amerckim razgovorima ocekuje se uskladjivanje stajalista i o drugim vaznim pitanjima posebno u sve zategnutijim transatlantskim trgovinskim odnosima.

Evropski komesar za spoljnu politku i bezbjednost Juvier Solana izjavio je kako bi bi Evropljani ovaj put zeljeli cuti i vidjeti mnogo iskrenije i otvorenije americko ponasanje prema evropskim saveznicima.

Planirano je da o aktuelnim evrospko-americkim odnosima Gorge Bush veceras razgovara posebno sa francuskim predsjednikom Jacquesom Schiracom, a sutra sa njemackim kancelarom Goerhardom Scheroederom. Posjetu Evropi Bush zavrsava u cetvrtak u Bratislavi susretom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
XS
SM
MD
LG