Dostupni linkovi

BEOGRAD


Referendum o državnom statusu Crne Gore biće organizovan za godinu dana, februara 2006. ako do tada sa Srbijom ne bude postignut sporazum o transformaciji sadašnje državne zajednice u savez nezavisnih država, rekao je u subotu u Beogradu predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na "okruglom stolu" pod nazivom "Budućnost odnosa Srbije i Crne Gore".
Na skupu koji su organizovali Građanski savez Srbije i Demokratska partija socijalista Crne Gore zaključeno je da je budućnost odnosa Srbije i Crne Gore u savezu dveju suverenih, međunarodno priznatih država.
Predsednik Vlade Crne Gore je rekao i to da smatra da su vlasti u Srbiji zaokupljene pogrešnim prioritetima, poput rešavanja problema Kosova i odnosa sa Crnom Gorom, a ne evropskim integracijama.
Kao otežavajuću okolnost pri rešavanju ključnih problema u Srbiji naveo je postojanje "parapolitičkih struktura", poput Srpske pravoslavne crkve, koja se direktno meša u politiku pozivanjem Srba da ne izađu na izbore na Kosovu ili osudom crnogorskih simbola državnosti.
Na skupu su još govorili Nataša Mićić, čelnica Građanskog saveza Srbije i bivši vršilac dužnosti predsednika Srbije i Čedomir Jovanović, bivši potpredsednik Vlade Srbije i nekadašnji član Demokratske stranke i bliski saradnik pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića.
XS
SM
MD
LG