Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga o zvorničkim zločinima


Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, rekao je za naš radio da su za ratne zločine u Zvorniku osumnjičeni nekadašnji pripadnici teritorijalne odbrane te opštine. Petorica od devetorice osumnjičenih uhapšeni su u Srbiji, dok se za ostalima traga. Prethodno je bilo uhapšeno šest lica ali jedno od njih je pušteno nakon što se ispostavilo da se ne radi o licu koje se traži, već da ta osoba ima isto ime i prezime kao jedan od osumnjičenih. Vekarić je rekao da je istraga protiv osumnjičenih u toku i precizirao za koje zločine se oni sumnjiče.

“Zbog događaja koji se odigrao u maju i junu 1992. na teritoriji opštine Zvornik u Bosni i Hercegovini i za dva različita krivična dela koja su protivna odredbama Ženevske konvencije zaštite građanskih lica za vreme rata i Dopunskog protokola dva. Naime, reče je o deportaciji u prvom slučaju 1822 civilna lica muslimanske vere i nacionalnosti sa područja sela Kozuk u Mađarsku, i drugi događaj je vezan za ratne zločine u Domu kulture Čalopeku gde je po našim saznanjima najmanje l5 lica na izuzetno svirep način lišeno života, takođe, muslimanske nacionalnosti.”

Vekarić je rekao da je Tužilaštvo zatražilo da petorica uhapštenih budu zadržana u pritvoru i dodao da su krivična dela za koja osumnjičeni učinjena na izuzetno svirep način.

“To je teško da ljudski um može da zamisli, jednostavno teško mi je da pročitam i da vam kažem, a kamoli da pomislim da je to neko mogao da uradi. Radi se o zverstvima, odsecanju delova tela, terali su ljude da jedu delove svoga tela, protiv prirodan blud između očeva i sinova, zaista svašta.”

Prema mišljenju Vekarića, Haški tribunal dosadašnji rad srpskog pravosuđa na procesuiranju slučajeva ratnih zločina uzeće u obzir kada bude odlučivao o tome gde će se suditi optuženim oficirima Jugoslovenske narodne armije Veselinu Šljivančaninu, Miletu Mrkšiću i Miroslavu Radiću.

“Apslolutno smatram da će ovako efikasan rad i profesionalna saradnja između dva tužilaštva biti značajan argument u proceni veća Tribunala kome će dodeliti slučaj vukovarske trojke.”

Postupak koji protiv osumunjičenih za ratne zločine u Zvorniku vodi srpsko pravosuđe prvi je predmet koji je Srbiji prosleđen iz Haga. Taj slučaj Karla de Ponte, glavni tužilac Haškog Tribunala, predala je u nadležnost pravosuđu Srbije u junu prošle godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG