Dostupni linkovi

Summit u sjeni američkih kritika demokracije u Rusiji


Iza javno proklamiranog prijateljstva, stoje oštra upozorenja predsjedničkih savjetnika u Bijeloj kući da je Bush iskreno zabrinut za stanje demokracije u Rusiji.

Podsjetimo, i najvažnija osoba iz Bushovog kabineta, državna tajnica Condoleezze Rice je prigodom saslušanja u Senatu prošloga mjeseca jasno stavila do znanja Moskvi da je tamošnja demokracija na krhkim nogama i da se još mnogo treba učiniti kako bi se učvrstila.

"Možete biti sigurni da ćemo ustrajati na pitanjima demokracije, i jasno ćemo staviti do znanja da je zaštita demokracije bitna za budućnost američko ruskih odnosa".

I dok je državna tajnica upotrijebila diplomatski izraz krhka demokracija, Bruce Jacskon predsjednik Projekta demokracije u tranziciji, nevladine organizacije sa sjedištem u Washingtonu je daleko oštriji:

" Ne mislim da je točno reći da demokracija nazaduje u Rusiji. Ona je tamo ubijena, i to promišljeno".

Na ovotjednom saslušanju u Senatu pored Jaksona sudjelovao je i Steven Theede , izvršni direktor naftne kompanije Yukos, koji je govorio o tome kako je Putinova adminsitracija uništila nekadašnji naftni gigant. Mogla su se čuti upozorenja da Rusija ima čvrste veze s represivnim režimima u Bjelorusiji i Kazahstanu, potom da se upliće u unutarnje stvari Gruzije i Ukrajine. Bilo je prijedloga da bi Bush osobno morao odgovoriti Putinu zbog politike koju vodi ruski predsjednik.

Predlagalo se da se Washington usprotivi ruskom članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, da se Moskva isključi iz grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, kojoj je Rusija pridodana kao osma članica.
Jedan od sudionika razgovora Anders Aslaund iz Carnegi fondacije za međunarodni mir je predlagao da predsjednik Bush opozove izjavu, u kojoj je u rujnu 2003, kazao da se divi Putinovoj viziji izgradnje demokracije i slobode, kao i vladavini prava u Rusiji.

Aslaund vjeruje da će Putina autoritarni stil vlasti stajati glave. On kaže da usprkos mnogima koji se zalažu za još čvršće Putinovu vlast, postoji i sve više nezadovoljnih u zemlji koji se okreću protiv predsjednika.

"Ove posljednje demonstracije podsjećaju me uvelike na ono što se dogodilo u Poljskoj, u kolovozu 1980, kada je osnovana Solidarnost. Vidjeli smo kako je to završilo. I ja mislim da to pokazuje da je moć ruskog predsjednika već na silaznoj putanji".

No, ovaj stručnjak također ističe da je i te kako značajan pritisak Sjedinjenih Država kako bi uvjerili Putina da Rusiju mora vratiti na put demokracije.
XS
SM
MD
LG