Dostupni linkovi

Svađa parlamentaraca o vlastitim privilegijama


Prijedlogom zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Parlamentu BiH definira se, između ostaloga, uz određivanje visine plaće i pravo na ostvarivanje mirovine. Odredbe kažu da zastupnici u mirovinu mogu otići sa 60 godina starosti i 20 godina staža, a oni sa više mandata u mirovinu mogu i sa 55 godina. Visina mirovine iznosila bi oko 2 500 maraka. Ovo je i jedna od najspornijih odredbi zakona, o kojoj se raspravlja više od godinu dana i čije je povlačenje iz procedure zatražio zastupnik SDP-a, Zlatko Lagumdžija:

“Nije normalno da poslanik ima za mjesec dana penziju koliko je prosječna penzija za godinu dana u ovoj zemlji. To nije normalno. To treba iz ovog parlamenta išutirati s noge na nogu prije nego dođe u bilo kakvu proceduru.”

Zahtjev je bio povod za žustru raspravu u kojoj su se predstavnici različitih političkih opcija međusobno optuživali više od sat vremena.

Predsjednica kluba SDA, Seada Palavrić, prozivajući podnositelja zahtjeva da od zastupnika pravi pljačkaše, uputila je javno pitanje:

“Je li istina da ste u decembru 2002. godine, nakon što ste izgubili izbore, kao član Vijeća ministara, ministar vanjskih poslova, položajni dodatak ministara ugradili u plaću ministara, koju su primali vaši ministri godinu dana?”

Odgovor nije dobila, ali je iznijela stav da je ona osobno za donošenje zakona o pravima i dužnostima bh. zastupnika.

Na zahtjev o povlačenju zakona iz procedure oštro je reagirao i predsjednik kluba HDZ-a, Vinko Zorić:

“Nemojte se, molim vas, brigati više o javnosti. Kad bismo mi sve ono što imamo, a to je 7 miliona koje potroši ova parlamentarna skupština, dali bilo kojoj instituciji o kojoj vi toliko skrbite, njihove plaće, mirovine itd. ne bi se povećale ni 0,5 posto. A ja vam tvrdim da ima agencija koje više potroše od čitave Parlamentarne skupštine. Ja želim da otvorimo tu kutiju. Haj’mo pričati o primanjima."

Zastupnik Sead Avdić smatra da predlagač spornoga zakona, Administrativno povjerenstvo, ima obvezu da javnost upozna o čemu se radi, da se ne bi manipuliralo ciframa:

“Uskoro poslanici ovoga doma i Doma naroda će hodati pognute glave po ovom gradu i ostalim gradovima širom BiH. Neće smjeti kazati da su poslanici Parlamentarne skupštine BiH.”

I zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma bh. parlamenta, Nikola Špirić, stava je da se nedefinirani položaj državnih službenika i zastupnika može koristiti za različite vrste ucjena:

“Ja mislim da ovaj parlament mora da definiše prava i obaveze poslanika, pod pretpostvakom da u tom zakonu uđemo u redukciju onoga što neko može nazvati privilegijom.”

Ishod rasprave o zahtjevu kojim je zatraženo da se iz procedure izbaci Prijedog zakona o pravima i dužnostima članova Parlamenta BiH je njegovo odbijanje. Inače, već ranije ustavno-pravno povjerenstvo Parlamenta BiH najavilo je da će se o Prijedlogu zakona očitovati na narednoj sjednici. A moglo se čuti i da bi cjelovito rješenje trebalo biti dovršeno do 31. marta ove godine.
XS
SM
MD
LG