Dostupni linkovi

Ademi-Norac u Hrvatskoj?


Zastupnik Tužilaštva, Kenneth Scott, kazao je da Carla del Ponte i dalje ima donekle ambivalentan stav prema ustupanju predmeta Ademi-Norac Hrvatskoj. Tužilaštvo bi željelo – kazao je Scott – da se ovaj predmet, obzirom na težinu zločina i hijerarhijski rang optuženih, procfesuira u samom Tribunalu, ali je zbog ograničenih resursa bilo prinuđeno da predloži ustupanje predmeta Zagrebu. Ako suci tako i odluče, dodao je tužitelj, ustupanje ovog i drugih predmeta ne bi smjelo rezultirati nekažnjivošću za ratne zločine.

Branitelji Ademija i Norca, zagrebački advokati Čedo Prodanović i Željko Olujić, ocijenili su da hrvatsko pravosuđe ispunjava sve nužne kriterije za vođenje jednog ovakvog procesa. Uzspominjanje i nekih loših primjera, Prodanović je podsjetio na više suđenja za ratne zločine koje je hrvatsko pravosuđe uspiješno okončalo.

Vrlo temeljita rasprava je vođena o mogućnosti da se u Hrvatskoj uopšte sudi po načelu komandne odgovornosti, o zaštiti svjedoka, te o drugim tehničkim pitanjima. Na samom kraju rasprave, nakon što su prijedlog Tužilaštva podržali i predstavnici Hrvatske Željko Horvatić i Jakša Muljačić, te Davor Krapac i Mirjan Damaška, pravni eksperti koji su imali ulogu “prijatelja suda”, Olujić je ocijenio da ustupanje ovoga predmeta Hrvatskoj ne bi smio biti teška odluka za Sudsko vijeće.

Sudsko vijeće će odluku o ustupanju predmeta Ademi-Norac Hrvatskoj donijeti naknadno.
XS
SM
MD
LG