Dostupni linkovi

Prva obaveza nove vlade smanjenje administracije


Sadašnji sastav Vlade nastavlja kontinuitet Mikerevićevog kabineta. To najbolje pokazuje prihvaćena ekonomska politika za ovu godinu, kazao je Pero Bukejlović. Aktuelnu vladu podržava značajnija skupštinska većina, te su i obaveze veće, rekao je novi premijer:

“Pred nama su započete reforme, reforme koje mi moramo i ubrzati. Pred nama je proaktivan nastup u saradnji sa Međunarodnim ratnim sudom za ratne zločine i budite ubijeđeni da ćemo mi u tom pravcu koliko danas djelovati. Ova vlada će pored tih pitanja, intenzivno raditi na grupi pitanja ekonomsko-socijalne, razvojne prirode.”

U svečarskoj atmosferi, Dragan Mikerević je svog nasljednika i sugrađanina iz Doboja, Peru Bukejlovića, podsjetio na već preuzete obaveze koje se moraju odmah početi da izvršavaju:

“Nismo sve mogli probleme, niti imamo takvu pojedinačnu pamet da ih sve poklopimo i riješimo, ali mislimo da smo značajni dio problema tretirali, našli neka rješenja, ali ćemo sada, svaki ministar a i ja kao dosadašnji premijer, prenijeti one probleme za koje treba ova vlada u skoro vrijeme naći rješenje.”

Da ova zemlja ne bi bankrotirala, prva obaveza je smanjenje administracije i činovničkog aparata, poručio je novoj ministrici finansija, Svetlani Cenić, u svojoj jubilarnoj, pedesetoj, posjeti Banjoj Luci zamjenik Visokog predstavnika Donald Hejs:

“Procjena iz studije Svjetske banke je da 64 posto troškova uprave ide na plate. U drugim zemljama Evrope prosjek u tome smislu je 40 posto. Zbog toga se nalazimo u problemu. Nešto treba uraditi, inače usluge neće moći da budu pružene i odgovarajući uslovi koje pred nas postavlja pristupanje Evropi neće moći biti ispunjeni. Naći ćemo se pred zidom i vjerujem da bi to već moglo da se desi krajem godine.”

Hejs je podsjetio da prva otpuštanja već očekuju zaposlene u administracijama u Brčkom i Mostaru.
XS
SM
MD
LG