Dostupni linkovi

Pozitivna ocena procesa asocijacije i stabilizacije


Institucije Kosova su dobile pozitivne ocene od strane zvanicnika Evropske unije za izradu akcionog programa evropskog partnerstva i ostvarivanje prioritetnih standarda. Od institucija posebno vlade je zatrazeno na nastavi posao ovim angazovanjem, kako bi se dokazalo da je Kosovo na dobrom putu za ulazak u EU.

Nereseni status Kosova je ocenjen kao factor koji ometa prognoze datuma ulaska Kosova u EU.

Ne vidim neko ogranicenje za Kosovo. Svakom se dozvoljava da prevazidje prepreke, kaze director Direkcije za Zapadni Balkan Evropske komisije Reinhard Priebe, dodajuci kako je jasno da je Kosovo deo Evrope.

“Ali Kosovo jos nema resen konacni status i nakom sto se resi ovo pitanje videcemo na koji nacin ce se Kosovo pridruziti Evropskoj uniji”, rekao je Pribe na zakjlucenju trodnevnog sastanka Prateceg mehanizma procesa stabilizacije i asocijacijem, koji je odrzan u Pristini.

Put kojim ide Kosovo je jasan, ostaje na institucijama da vise rade kako bi dokazali da zele da budu deo Evrope rekao je sef UNMIK-a, Soren Jessen Petersen.

“Kosovo je Evropa. Kosovo je u Evropi i Kosovo ima u svojim rukama svoju sudbinu. Treba ici napred u ostvarivanju standarda, jer se treba konsolidovati kao jedna clanica EU”, rekao je Petersen dodajuci kako nema sumnje gde je i kuda stremi Kosovo, ali ostaje veliko pitanje kada ce postati clan EU.

Petersen i Priebe su pozitivnim ocenili dosadasnji rad vlade na ostvarivanju standarda.

Premijer Ramush Haradinaj je obecao dalje angazovanje u ostvarivanju reformi.

“Nas je posao da dokazemo da znamo koji je zadatak pred nama i da pokazemo da smo angazovani da istovremeno radimo za ostvarivanje standarda i za akcioni plan Prateceg mehanizma procesa Asocijacije i stabilizacije”, rekao je Haradinaj.

Jessen Petersen je rekao da je ovo odlucujuca godina za Kosovo i u tom pravcu ce EU imati znacajanu ulogu.

“Evropska unija ce igrati znacajnu ulogu u celom procesu koji vodi ka razgovorima o konacnom statusu. Standardi i evropsko partnerstvo su put koji treba pratiti”, rekao je Jessen Petersen.

U prva dva dana sastanka institucije Kosova su pohvaljene za rezultate postignute na saniranju steta koje su izazvane nemirima u martu prosle godine.
XS
SM
MD
LG