Dostupni linkovi

Sve manje novca za deminere


U proteklih devet godina, koliko MAC (Mine Action Center – Centar za razminiranje) radi na uklanjanju mina, u BiH je stradalo više od 1500 osoba, od čega 439 smrtno. 100 hiljada stanovnika živi još uvijek u najrizičnijim područjima. Direktor MAC-a, Dušan Gavran, najavljuje da Centar za uklanjanje mina BiH planira do 2009. godine stvoriti sigurno okruženje za građane ove zemlje:

“Mi ćemo prioritete broj jedan, a to su prioriteti gdje se ljudi kreću, gdje narod živi, očistiti. Prioritete broj dva, kad je u pitanju poljoprivredno zemljište, umnogome ćemo očistiti. A kad je pitanje finansijskih sredstava, moram da kažem da je budžet BiH za ovu godinu oko šest miliona maraka za ovaj centar, s tim da donatori obezbjeđuju 50 posto. Obećanja su da UNDP sve do 2009. godine održava ovaj centar, ali da svake godine postepeno smanjuje količinu novca koji će davati, da bi 2009. godine zatvorio svoj program i da BiH preuzme kompletan program finansiranja procesa deminiranja.”

Parlamentarna komisija za kontrolu i nadzor odbrambeno-sigurnosnog sektora, kako kaže Šefik Džaferović, član Komisije i dopredsjedavajući Zastupničkog doma državnog parlamenta, učinit će sve da se sredstva predviđena budžetom realizuju. Međutim, kako je došlo do smanjenja državnog budžeta za 500 hiljada konvertibilnih maraka, i sredstva za ove namjene su neizvjesna:

“Ovoj instituciji treba dati ona budžetska sredstva najmanje koja su bila u toku prošle godine, odnosno tih nedostajućih 500 hiljada maraka u odnosu na planirane aktivnosti, kada je srednjoročni plan aktivnosti ove institucije u pitanju.”

Parlamentarci su najavili i skoro inoviranje zakona o deminiranju. Kada je riječ o zakonu koji omogućava slanje deminera u mirovne misije, Džaferović kaže da će Komisija predložiti Domu naroda da usvoji istovjetan tekst kao i Zastupnički dom, kako bi se omogućilo što skorije učešće u mirovnim misijama u okviru Partnerstva za mir.
XS
SM
MD
LG