Dostupni linkovi

Odnosi Sirije i SAD u kritičnoj fazi


Bivsi libanonski premijer Rafik Hariri sahranjen je danas u sredistu Beiruta. Nekoliko stotina hiljada ljudi koji su na ulicama glavnog grada dosli ispratiti Haririja, koji je uz jos 16 osoba smrtno stradao u bombaskom napadu prije dva dana, na trenutke su stvorili kaos u kojem je vise osoba ozlijedjeno.

Tijelo biseg libanonskog premijera polozeno je u grobnicu jos uvijek nedovrsene dzamije Muhamed al-Amin, koja se u sredistu Beiruta gradi njegovim novcem. Pogrebna procesija pretvorila se u demonstracije protiv sirijskog vojnog prisustva u Libanonu.

Vijece sigurnosti Ujedinjenih naroda zatrazilo je nocas da se hitno istraze "okolnosti, uzroci i posljedice" napada na bivseg libanonskog premijera.

U posebnoj izjavi, od Sirije se trazi da ispuni odredbe prije pet mjeseci usvojene rezolucije Vijeca sigurnosti kojom se zahtijeva povlacenje oko 15,000 sirijskih vojnika iz Libanona.

Francuski i americki diplomati koji su sastavili tu rezoluciju kazu kako je prerano za odredjivanje krivca za Haririjevo ubojstvo, ali su obje zemlje u nekoliko navrata jos ranije upozorile kako sirijsko vojno prisustvo u Libanonu predstavlja "provokaciju i negativno utjece na politicki zivot u toj zemlji".

Hariri je podnio ostavku na premijersku duznost prosle jeseni, suocen s pritiskom Sirije da se produzi mandat aktualnom predsjedniku Libanona, Emileu Lahoudu. Hariri se smatrao protivnikom sirijskog mijesanja u libanonske unutrasnje stvari, a njegovo ubojstvo dolazi u trenutku zategnutih odnosa izmedju Sjedinenih Drzava i Sirije, koju vlasti u Washingtonu optuzuju ne samo za vojno prisustvo u Libanonu, nego i za podrsku palestinskim militantima i dopustenje irackim pobunjenicima da se skrivaju na sirijskom teritoriju.

Nakon Haririjevog ubojstva Sjedinjene Drzave su povukle na konzultacije svog ambasadora iz Sirije, Margaret Scobey. Razloge je pojasnio glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

"Povlacenje ambasadora u direktnoj je vezi s ovim tragicnim dogadjajem koji je pokazao sve anomalije koje u libanonskim unutrasnjim odnosima stvara sirijsko prisustvo u toj zemlji. Taj dogadjaaj dokazuje koliko su neutemeljena sva objasnjenja i izgovori za daljnji ostanak sirijske vojske u Libanonu", izjavio je Baucher.

Sirijski ambasador u Ujedinjenim narodima, Imad Mustafa, pokusao je uvjeriti americku i svjetsku javnost kako se u novonastalim okolnostima njegova zemlja namjerava drzati konstruktivno:

"Nasi su odnosi sa Sjedinjenim Drzavama sada u kriticnoj fazi. Najmanje sto mozemo je da uvjerimo americku javnost da u Sirija postoji politicka volja za uspostavu konstruktivnog dijaloga. Pomogli smo i jos uvijek pomazemo Sjedinjenim Drzavama u njihovom ratu protiv terorizma. Dostavili smo americkim tajnim sluzbama obilje informacija o al-Kaidi i drugim teroristickim skupinama", izjavio je sirijski ambasador pri Ujedinjenim narodima, Imad Mustafa.

Jos uvijek, medjutim, nije jasno koliko ce ova najava sirijske kooperativnosti utjecati na moguce razrjesenje novonastale krize.
XS
SM
MD
LG