Dostupni linkovi

Tužilac na potezu


Vršilac dužnosti predsednika Okružnog suda u Beogradu Siniša Važic, u okviru kojeg je i Specijalno odeljenje za ratne zločine, nije želelo da komentariše naša pitanje da li bi tužilac trebalo da izda naloge istražnom sudiji da sa kapetanom Branislavom Puhalom obavi informativni razgovor, buduću da je ovaj radio u obezbeđenju haškog optuženika Ratka Mladića, i proveri njegova eventualna saznanja. Važić je objasnio da mu funkcija koju trenutno obavlja ne dozvoljava da daje takve komentare, ali je i dodao:

“Mogu da vas uputim na zakonsku normu. Dakle ako do tužioca dopre glas da je neko delo izvršeno, ili o delu ili počiniocu, on je u obavezi, znači, sve što je vezano sa tim, dokaze koji su u vezi sa mogućim izvršiocem određenog krivičnog dela i mogućim krivičnim delom, on je dužan da te glasine, taj glas proveri. To je otprilike nešto što mogu da vam kažem a što naravno piše u Zakonu o javnom tužilaštvu i u Zakoniku o krivičnom postupku.”

Republički ministar Zoran Stojković takođe kaže da nije u mogućnosti da komentariše ovaj slučaj jer bi to bilo protumačeno kao mešanje u ingerencije sudske vlasti, dok u Ministarstvu odbrane nadležni nisu bili dostupni za razgovor. Istovremeno, bivši vrhovni vojni tužilac Jovan Buturović za naš program kaže da je osnovno pitanje u koje vreme je Branislav Puhalo bio u Mladićevom obezbeđenju, odnosno da je potrebno utvrditi da li je kao njegov telohranitelj radio i u trenutku kada je protiv Mladića podignuta optužnica za ratne zločine.

“Onda bi možda tužilac trebalo da zatraži od istražnog sudije da se izvrše određene provere u smislu da li je on obezbeđivao Ratka Mladića u vremenu otkad je za njim raspisana međunarodna poternica. Jer ovo što je bilo ranije, dok je Puhalo bio u vojsci Republika Srpske mislim da to nema nikakvog značaja sa krivično pravnog aspekta.”

Naglašavajući da Branislav Puhalo nije u nadležnosti tužilaštva Haškog tribunala, Floras Artman, portparol glavnog tužioca Tribunala, za naš radio objašnjava da država i ovdašnja vlast imaju obavezu da pokrenu sve neophodne postupke kako bi se došlo do podataka gde se nalaze haški begunci.

“To je njihov problem da intervjurišu, vide, provere ili stave pod nadzor ljude koji su eventualno osumnjični da su u mreži zaštite begunaca. Tako da neću da odgovorim da li on jeste ili nije, tu su vaše vlasti koje svakako moraju da ga ispitaju, ili bilo kog drugog ko je potencijalni zaštitnik begunaca, odnosno ko može da dovede do lociranja i hapšenja.”
XS
SM
MD
LG