Dostupni linkovi

Ulazak u EU zavisi od Kosovara


“Dobro u ovom procesu je da dozvoljava zemljama obuhvacenim u njemu da napreduju brzinom o kojoj sami odlucuju, sto zavisi od brzine kojom ostvaruju promene neophodne za priblizavanje EU”, kaze Hajrullahu.
Pristina je od danas domacin trodnevnog sastanka prateceg mehanizma za osocijaciju i stabilizaciju. U pet do sada odrzanih sastanaka stvorena su iskustva u odgovoru na preporuke Evropske komisije, smatra gospodja Hajrullahu.

“Sastanci su radnog karaktera, ono sto se nadamo od svakog sastanka su zakljucci, koji nam omogucavaju da preduzmemo konkretne korake u ostvarivanju preporuka, koje proizilaze sa sastanaka.

Energiji i privredi ce biti posvecena prva dva dana sadasnjem sastanka prateceg mehanizma. Od znacaja za kancelariju za Evropske integracije ce biti komentari Evropske komisije oko plana za nacionalno delovanje vlade Kosova, koji je predat u januara ove godine

“Plan je pripremljen u saradnji sa svim ministarstvima, u koordinaciji sa kancelarijom za evropske integracije. Pokusali smo da napravimo realna plan, posebno imajuci u vidu da ce se monitoring buduceg procesa od sada vrsiti na osnovu ovog plana. Nasi su napori bili da predstavimo plan koji ce biti u saglasnosti sa zahtevima Evropske komisije”,kaze Hajrullahu.

Ona kaze da su standardi za Kosovo prioritet i za Evropsku komisiju i najveci zahtevi upuceni prema odgovarajucim ministarstvima su da ostvare odgovarajuce oblasti standarda.

“Prioritet evropskom partnerstva , koji predstavlja okosnicu oko koje se vrti ceo process sada i dalje, kao kratkorocni cilj vidi ostvarivanje plana standarda, paralelno u oblastima privrede, vladavine prava, funkcionisanje demokratskih institucija i drugo.”

Poslednji sastanak Prateceg mehanizma Asocijacije i Stabilizacije je odrzan pre 5 meseci u Briselu. Ovo je prvi sastanak nakon konstituisanja institucija posle oktobarskih parlamentarnih izbora na Kosovu.
XS
SM
MD
LG