Dostupni linkovi

Pozicija Evropske unije se radikalizirala


Nizozemska u potpunosti podupire evropsku perspektivu Hrvatske, ali uz uvjet pune suradnje s Hagom, kazao je nizozemski ambasador u hrvatskoj Lionel Vierte:

„Ali svi znamo i kako treba riješiti još jedan velik problem ako želimo da
pregovori počnu 17. ožujka.“

Vierte je bio gost na ručku što ga je potpredsjednica Sabora i predsjednica oporbene Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić organizirala za veleposlanike susjednih zemalja, a kako Nizozemska u Hrvatskoj zastupa i Luksemburg, on je tu bio u svojstvu predsjedatelja Evropske unije. Vesna Pusić upozorila je da se od prosinca i određivanja datuma za početak pregovora o hrvatskom članstvu u Uniji pozicija gotovo svih zemalja Evropske unije radikalizirala:

„De fakto je stav da Gotovina mora biti u Hagu da bi mi počeli pregovore. Kada dalje razgovarate s našim evropskim partnerima i sugovornicima, oni će vam onda detaljnije reći da je zapravo kriterij puna suradnja. Ali puna suradnja je sad gotovo potpuno fokusirana na Gotovinu u Hagu.“

Vesna Pusić misli kako još nije sve izgubljeno za 17. ožujka kao datum početka pregovora:

„Smatram da treba iskoristiti ovih mjesec dana da se pokuša učiniti sve što možemo, jer je odgoda na listopad, što bi bio najvjerojatniji datum, za nas ekstremno nepovoljna, budući da je 2. listopad datum kada Turska počinje svoje pregovore, koji će biti vrlo komplicirani, teški i koji nužno ne završavaju članstvom Turske u Evropskoj uniji, i ako budemo počeli pregovore paralelno s njima, mislim da ćemo imati bitno težu situaciju nego ako ih počnemo ranije i samostalno.“

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić i dalje je optimističan oko 17. ožujka kao datuma početka pregovora. Ako je Gotovina u Hrvatskoj, bit će do tada uhićen i predan, ako pak nije, Mesić vjeruje da će Hrvatska za to imati vjerodostojne dokaze, i zato Mesić ne vjeruje da će doći do pomicanja datuma početka pregovora.
XS
SM
MD
LG