Dostupni linkovi

Izjednačavanje antifašista i fašista i u Hrvatskoj?


''Ja zapravo dugo, dugo, možda nikada u životu, nisam vidio besmisleniji dokument.''

Mišljenje SDP-ovog zastupnika, Nenada Stazića, dijeli većina oporbenih zastupnika u hrvatskom Saboru i traži od Vlade da ponuđeni prijedlog programa zaštite i promicanja ljudskih prava u Hrvatskoj povuče i izradi potpuno nov dokument.

''Predsjednik kluba HDZ-a govorio je o pravu na zdrav okoliš kao o temeljnom ljudskom pravu. Slažem se, važno je živjeti u zdravom i čistom okolišu, ali da li je to područje gdje se najviše krše ljudska prava u Hrvatskoj.''

Visoka nezaposlenost, kršenje radnih prava, spori sudovi, nedostupna adminstracija, povrat imovine, prisluškivanje novinara - sve su to, tvrdi saborska oporba, primjeri kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj, o čemu vladin program nedovoljno govori.

''Ovo je nesuvisla gomila naznaka, dokumenata i imena.''

Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupavac, smatra neprihvatljivim dio programa koji se odnosi na Drugi svjetski rat i u kojem se govori o domovinskoj vojsci koja je stvarala suverenu hrvatsku državu. Podsjetio je da je nedavno izjednačavanje četnika i partizana u Srbiji, hrvatska javnost oštro osudila. To sada isto čini i hrvatska vlada – izjednačava pripadnike pobjedničke antifašističke koalicije sa onima protiv kojih se ta koalicija borila.

Zastupnici vladajućeg HDZ-a optužuju pak oporbu da joj nije stalo do poboljšanja programa i ljudskih prava u Hrvatskoj, već do diskreditacije vlade i ministara. Predsjednik Sabora, Vladimir Šeks:

''Tolikog karikiranja i napadanja na jedan prijedlog, ne znam da li je potrebno.''

Gordana Sobol iz SDP-a ističe da je riječ o ljudskim pravima i da ne žele prihvatiti samo deklarativne stavove:

''Ako već ovaj program neće biti pod budnim okom nas iz Sabora, biće nekoga drugog iz Evropske komisije.''
XS
SM
MD
LG