Dostupni linkovi

Ustavni sud umjesto OHR-a


Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, je na današnjoj konferenciji za novinare rekao kako je zadatak radne grupe, sastavljene od predstavnika domaćih vlasti i međunarodne zajednice, da sprovede preporuke Vijeća za implementaciju mira u Briselu:

“Osnovna pretpostavka za priključenje BiH evroatlantskim integracijama je saradnja sa Haškim tribunalom. Državne institucije ne rade zajednički kako bi uhapsile osumnjičene za ratne zločine, a još manja saradnja je između institucija RS-a i Federacije BiH. Odgovornost leži na RS-u, ali ukoliko državne institucije mogu pomoći u hapšenju osumnjičenih za ratne zločine, to bi trebale i uraditi. Zadatak radne grupe je, dakle, da poboljša koordinaciju svih organa vlasti kako bi se ispunile obaveze prema Haškom tribunalu.”

Visoki predstavnik objavio je danas u Sarajevu i kako je uputio pismo predsjedniku Ustavnog suda BiH, Mati Tadiću, i bh. ministru pravde, Slobodanu Kovaču, da se iz parlamentarne procedure povuče prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Ustavnom sudu kojim se predviđa povlačenje međunarodnih sudija iz ove sudske institucije. Predlagač ovog zakona, poslanik Momčilo Novaković, kako je rekao Ešdaun, saglasan je sa ovim prijedlogom:

“Ovo sam uradio, jer je Ustavni sud neophodan u omogućavanju da složena i krhka ustavna struktura BiH funkcioniše. Zbog toga sam ministru Kovaču predložio da Ministarstvo pravde uspostavi jednu radnu grupu koja će ispitati, između ostalog, pitanja poput toga koja je to optimalna jurisdikcija Ustavnog suda, koji je to okvir za međunarodni angažman u Sudu, koliko bi međunarodne sudije trebale ostati u BiH. Ova radna grupa će se morati pozabaviti ovim i drugim pitanjima i nadam se da će to biti brzo. To će zahtijevati i promjenu samog Ustava, kako bi se pojačala uloga Ustavnog suda.”

Prvi čovjek međunarodne zajednice u BiH u pismu je preporučio i da ubuduće, prije nego što zakon ode u parlamentarnu proceduru, ocjenu da Ustavni sud umjesto OHR-a, kako je to do sada bila praksa.

“U Francuskoj, naprimjer, postoji praksa da Ustavni sud ima savjetodavnu ulogu kod donošenja nekih zakona. Tako nešto treba primijeniti i u BiH. Dosadašnja praksa da OHR daje pravnu pomoć se dalje ne smije i ne može nastaviti.”
XS
SM
MD
LG