Dostupni linkovi

Sjevernokorejski nuklearni arsenal zabrinuo svijet


SAD, Japan, Juzna Koreja, Kina i Rusija uputili su poziv vladi u Pjongjangu da se vrati multilateralnim pregovorima kako bi se pronaslno optimalno diplomatsko rjesenje za njen nuklearni program.

Bijela kuca je saopstila da su pregovori najefikasniji nacin da se postigne rjesenje spora i podsjetila na obecanje predsjednika Busha da Amerika nema neprijateljskih namjera prema Sjevernoj Koreji niti je namjerava napasti.
Washington je najprije s nevjericom reagovao na vijest o nuklearnim bombama Pjongjanga, ali je ministar odbrane Donald Rumsfeld upozorio kako “niko ne moze bit uzdrzan prema rukovodstvu u toj zemlji koje sada u rukama ima i nuklearno oruzje”.

Posebnu zabrinutost objavom da sjevernokorejski rezim posjeduje nuklearnu bombu izrazila je susjedna Juzna Koreja i zatrazila bezuslovan nastavak medjunarodnih pregovora o u cilju zabrane nuklearnog oruzja na korejskom poluostrvu.

“Vlada u Seulu ne moze tolerisati poziciju Sjeverne Koreje sa nukleranim oruzjem. Apelujemo na tu zemlju da napusti program razvoja nuklearnog oruzja i prihvati medjunarodni nadzor”, izjavio je juznokorejski ministar inostranih poslova Ban Ki-moon.

Ruski ministar odbrane Sergei Ivanov je za odluku Pjongjanga o povlacenju iz medjunarodnih pregovora rekao da bi mogla biti “neodgovarajuci korak”, dok su zapadni saveznici bili mnogo odredjeniji u isticanju vaznosti nastavka medjunarodnih pregovora.

“Nadamo se i ocekujenio da je vlada Sjeverne Koreje svjesna odgovornosti za njene vlastite gradjane kao i za cijeli miroljubivi svijet”, rekao je njemacki kancelar Gerhard Schroeder.

Prema americkim obavjestajnim saznanjima procjenjuje se da Sjeverna Koreja ima dovoljno nuklearnog materijala za proizvodnju sest do osam nuklearnih glava i da raspolaze kapacitetima za godisnju produkciju od najmanje sest atomskih bombi.
XS
SM
MD
LG