Dostupni linkovi

17. ožujak ovisi samo o Hrvatskoj


Prilično neuobičajeno za diplomaciju, ministri za Evropu Njemačke i Francuske posjetili su zajedno danas Zagreb i poručili da 17. ožujka kao datum početka pregovora o hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji ovisi samo o Hrvatskoj. Francuska ministrica za Evropu Claudie Haignere:

„Poručujem vam prijateljski i svečano da hrvatska ne smije štedjeti napore da pronađe i transferira Hagu posljednjeg haškog osumnjičenika Antu Gotovinu“.

U svoje ime i u ime njemačkog ministra za Evropu hans-martina Burija ministrica Haignere izrazila je uvjerenje kako će Hrvatska u tome uspjeti i da će Hrvatska učiniti sve da se suradnja Francuske i Njemačke sa Hrvatskom nastavi, ali sada u perspektivi hrvatskog članstva u Evropskoj uniji. Dvoje ministara izjavili su to nakon razgovora sa hrvatskom ministricom za evropske integracije Kolindom Grabar Kitarović, a danas su razgovarali i sa hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom. Ovi su razgovori prošli bez izjava za javnost, ali je premijer Sanader na sjednici Vlade kazao kako je kod dvoje evropskih ministara naišao na visok stupanj razumijevanja za hrvatske argumente:

„Nastojat ćemo uvjeriti i ostale zemlje članice da Hrvatska u potpunosti surađuje i ispunjava taj zadnji, recimo to tako, uvjet za početak pregovora.“

Pojačani napori hrvatskih vlasti na traženju haškog bjegunca Gotovine izazivaju i negativne reakcije. Tako su invalidi domovinskog rata iz Kaštela, nedaleko Splita, pored jadranske magistrale postavili plakat sa likom Gotivne na kojem, ironizirajući ponuđenu novčanu nagradu za informacije o Gotovini, piše: „Znam gdje je Gotovina – nema toliko love!“ Kako su kazali, oni na taj način prosvjeduju protiv progona Gotovine i njegovog izjednačavanja sa srpskim haškim bjeguncima.
XS
SM
MD
LG