Dostupni linkovi

Paravac i Čović protiv ambasadorske kandidature Karavelića


Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Borislav Paravac, potvrdio je nakon sjednice kolektivnog šefa države da on osobno, te drugi član Dragan Čović nisu prihvatili prijedlog da se za veleposlanika BiH u Pakistanu imenuje Vahid Karavelić, nekadašnji zapovjednik Prvog korpusa Armije BiH. Paravac je kazao da ovo pitanje nije bilo na dnevnome redu, te da ne želi, sukladno diplomatskoj praksi, ulaziti u detalje.

Predsjedništvo je na sjednici razmatralo pitanje reformi UN-a i proširenja Vijeća sigurnosti, ali stav nije zauzelo. Predsjedavajući Paravac kaže da je riječ o inicijativi kojom se traži proširenje broja stalnih i, odnosno, ili nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. U opciji su dvije inicijative, na čijem su čelu podijeljene snažne europske i svjetske države, kaže Paravac:

“Vrlo je opasno i delikatno u ovom trenutku podržati bilo koju inicijativu. BiH trenutno pripada istočnoevropskoj grupi, u koju ulazi 21 zemlja, koja ima jednog nestalnog člana. Sada od tih 21 zemlje u Savjetu bezbjednosti je Rumunija. Znate da je i BiH kandidovana negdje za 2010. godinu i normalno da vidimo svoje mjesto.”

Ministarstvo vanjskih poslova je zaduženo da ostvari kontakte sa zemljama u regionu i da se razmijene mišljenja kako bi se donio konačan stav.

Predsjedništvo je razmatralo i podržalo inicijativu SAD-a za širenje sigurnosti, koja predviđa potpisivanje sporazuma o spriječavanju širenja oružja za masovno uništenje. Razmatrano je i pitanje dogradnje i ažuriranja dokumenta Sigurnosna politika BiH, koji bi Vijeće ministara BiH trebalo da ažurira, sukladno provedenim reformama obrane i sugurnosti.
XS
SM
MD
LG