Dostupni linkovi

Davinić “bez komentara” na Popovićeve optužbe


Potpukovnik Branislav Puhač, šef bezbednosti Gardijske brigade u Topčideru bio je lični telohranitelj haškog optuženika Ratka Mladića poslednjih desetak godina, praktično Mladićev Senta, a Vojska Srbije i Crne Gore još uvek čuva Mladića, rekao je nekadašnji šef Biroa za komunikacije u Vladi Srbije Vladimir Beba Popović u emisiji “Insajder” Televizije B92.

Odgovor na ove Popovićeve tvrdnje pokušali smo da dobijemo sa najvišeg mesta, od ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića.

“Ne, nikakav komentar na to zbog toga što nisam ni slušao niti sam upoznat sa njegovim pričanjima, niti što je rečeno želim da budem upoznat, tako da ne bi mogao da vam prokomentarišem ništa šta on ima da kaže.”

Recite mi da li Vojska SCG, vi kao ministar odbrane biste trebali da budete upoznati s tim, zaista čuva generala Mladića, optuženog pred Tribunalom?

“Ukoliko je to što on kaže tačno, onda bih ja trebao da budem upoznat. Ali bih ja onda time komentarisao šta on kaže, a ja neću da komentarišem. Ja sam vrlo dobro upoznat sa svim stvarima koje se dešavaju, ali ne u kontekstu onoga šta ovaj pojedinac izjavljuje.”

Da li Vojska SCG čuva generala Mladića?

“Apsolutno ne. I ja mislim da više niko u to ne veruje, a pogotovo ne veruju NATO zemlje, a mislim da ni Karla del Ponte više u to ne veruje. Ono što ona tvrdi još uvek jeste da možda neki bivši pripadnici Vojske SCG ili Vojske Republike Srpske moguće da pružaju zaštitu, ali što se tiče Vojske SCG, aktivnih oficira iz današnje strukture Vojske SCG mislim da je to već veoma jasno svima da je to van svake realne mogućnosti.”

Istovremeno Popović koji je trebalo da se po nalogu Okružnog tužilaštva pojavi u beogradskom SUP kako bi bili provereni njegovi navodi nije došao na ovaj informativni razgovor. Jedan od njegovih advokata Biljana Kovačević Vučo kaže da Popović živi u Austriji i podvlači da će se on odazvati ovom pozivu i ispuniti svoje zakonske obaveze.

“On nije pobegao iz zemlje. Kad bi mogao da dođe? Ne znam ja koji su mu planovi, za sada ne može. Kad je suđenje za ubistvo premijera i da onda taj razgovor mora da se obavi. Ja se izvinjavam, postoje u sudu za organizovani kriminal, uveli su video linkove i tako će da ispituju svedoke.”

Kovačević Vučo takođe ističe da se Vladimir Popović već javio u ambasadu SCG u Austriji, te da je o tome od ambasade stigao i zvanični dokument.

“To su dostavili, a to je zatim i ministru Jočiću, ali oni pokušavaju da od Vladimira Popovića bez ikakve prijave, bez ikakvog osnova zapravo, u javnosti ga predstave kao čoveka koji je osumnjičen. Da napreve predstavu kao da je on taj koji bi morao da odgovara. Ne, on nije taj koji mora da odgovara. On je građanin koji treba da da dodatnu informacije, ako treba to policiji, da bi se pokrenuli postupci protiv onih koje je on optužio.
XS
SM
MD
LG