Dostupni linkovi

U maju o naknadi za uništenu imovinu


Državna komisija za izbjegla i raseljena lica je prvi put tokom svog četvorogodišnjeg postojanja na dnevni red stavila vlastiti odnos prema obavezi koju je Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma utvrdio kao “pravičnu naknadu za uništenu imovinu”.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Slobodan Nagradić:

“Međutim, uvijek je lakše napisati jednu normu nego naći mehanizme, a pogotovu sredstva kako je operacionalizovati. U ovom trenutku nema tog autora i autoriteta u BiH koji zna kako do kraja implementirati, ali ako budemo odgađali onda nećemo ni 2015. godine doći do toga kako implementirati jednu mogućnost koja je data Dejtonskim mirovnim sporazumom. U tom smislu Komisija je danas podržala taj prijedlog i vjerovatno će negdje u maju ta tema doći na dnevni red, a dotle će morati izvršiti potrebne konsultacije s Ministarstvom, prije svega pravde, jer tu je riječ o vrlo osjetljivim pravnim pitanjima.”

Regionalna konferencija o izbjeglim i raseljenim, te deklaracija koja je tom prilikom usvojena, dodatna je obaveza u godini u kojoj će se obilježiti decenija Dejtonskog mirovnog sporazuma. Federalni ministar Edin Mušić smatra kako je to prilika “svima nama koji se bavimo ovom problematikom da na jedan argumentovan, studiozan način izvršimo inventuru, reviziju onoga što se uradilo do sada. I mislim da smo mi, preuzimanjem potpune odgovornosti za Aneks 7 - od strane nas, domaćih institucija - na neki način obavezni da to i uradimo i ovo je prilika da napravimo rekapitulaciju desetogodišnjeg procesa povratka.”

Državna komisija procjenjuje da će u ovoj godini biti potrebno oko 60 miliona konvertibilnih maraka za ostvarivanje nekoliko projekata povratka i obnove.
XS
SM
MD
LG