Dostupni linkovi

HAG


Vladimir Lazarević, general Vojske Srbije i Crne Gore, koji se prošle sedmice predao Haškom tribunalu, izjavio je u ponedeljak tokom prvog pojavljivanja pred sudskim većem da se ne oseća krivim.
Taj bivši zapovednik Prištinskog korpusa Vojske nekadašnje SR Jugoslavije optužen je po komandnoj i ličnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti i to za progone, deportacije i prisilno premeštanje oko osam stotina hiljada Albanaca sa Kosova ali i za ubistva nekoliko stotina civila albanske nacionalnosti – sve počinjeno tokom 1999. na Kosovu.
Tužilaštvo Tribunala je objavilo da će zatražiti od Suda spajanje optužnica protiv generala Lazarevića i još trojice generala Vojske Srbije i Crne Gore i Policije Srbije koji su optuženi zajedno sa njim sa optužnicama podignutim za ista dela protiv bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, bivšeg načelnika Generalštaba nekadašnje SR Jugoslavije Dragoljuba Ojdanića i protiv bivšeg potpredsednika Vlade nekadašnje SR Jugoslavije Nikole Šainovića.
Pred Haškim tribunalom su u ponedeljak nastavljena suđenja oficirima Armije Bosne i Hercegovine Seferu Haliloviću – optuženom za zločine počinjene nad Hrvatima u Hercegovini i Naseru Oriću – optuženom za zločine počinjene nad Srbima u istočnoj Bosni.
XS
SM
MD
LG