Dostupni linkovi

Tadić kao tužilac


Da bi neko mogao da uslovljava razgovore ucescem ili neucescem odredjenih legalno izabranih predstavnika, nosilaca najvisih funkcija na Kosovu, u procesu dijaloga izmedju Pristine i Beograda prethodno mora sam da izvrsava medjunarodne obaveze koje ima, u ovom slucaju da Haskom tribunalu za ratne zlocine izruci optuzene za ratne zlocine izvrsene na teritoriji Kosova, kaze za nas program Baton Haxhiu, politicki analiticar iz Pristine.

Ove komentare Haxhiu je izrekao povodom jucerasnje izjave predsednika Srbije, Borisa Tadica da je spreman da razgovara sa predstavncima Kosova i o pitanju standarda i konacnog statusa, ali da nikako ne zeli da o tome razgovara sa delegacijom u kojoj je i premijer Kosova Ramush Haradinaj, dokle god se ne razjasne sumnje da je pocinio zlocine.

“Posto se politicki process vodi od strane medjunarodne zajednica i predsednik Tadic takodje ima obaveza da isporuci ratne zlocince koji su cinili zlocine na Kosovu, zato isto tako moze da se ponasa i vlada Kosova i da kaze da dok Srbija ne ispuni obaveze prema medjunarodnoj zajednici, dok se ne razjasni pitanje nestalih, onda ni vlada Kosova nema potreba da razgovara sa Srbijom”, kaze Haxhiu.

Inace, prema Haxhiuu, “jezik gospodina Tadica je jezik tuzioca, posto se on ponasa kao tuzilac. Zato nemamo potrebe da o tome razgovaramo, i dovodimo u pitanje legitimnost naseg premijera, dok Tadic ne razjasni svoje dileme, zato nema potrebe da zurimo, jer ukoliko se Srbiji ne zuri da se usopostavi dijalog ne zuri se ni nama na Kosovu, jer smo realno mi u situaciji da nam dijalog sa Srbijom samo stvara probleme, tako da ako oni nemaju potrebe za dijalogom za to nemamo potrebe ni mi”, kaze Haxhiu.

On smatra da ukoliko se ova pitanja postavljaju uslovljavanjima na medjunarodnoj je zajednici da resi ove probleme, a nikako da to bude posao predsednika Srbije.

Za razliku od Srbije, institucije Kosova su od pocetka spekulacija o eventualnom podizanju optuznice protiv Haradinaja jasno i nedvosmisljeno stavile do znanja da ce one u potpunosti i bez uslovljavanja saradjivati sa Haskim tribunalom.
XS
SM
MD
LG