Dostupni linkovi

Bezbednost poboljšana, strah ostaje


Bezbednost i sloboda kretanja srpske zajednice na Kosovu su poboljsani. Medjutim jos uvek postoji osecaj straha i zato je neophodno da se albanski lideri priblize Srbima, izjavio je za nas radio Krejg Dzenes, savetnik sefa UNMIKa za manjinska pitanja. Dzenes kaze su bezbednost i decentralizacija prioriteti kosovske vlade, te da je neophodno da se predstavnici Srba ukljuce u institucije:

“Sloboda kretanja i bezbednost su poboljsani. Mozda ono sto se ne menja jeste osecaj straha koji postoji u srpskoj zajednici. Ali i politicki lideri Albanaca moraju da se priblize Srbima i pokazu im da su oni deo Kosova, da su zabrinuti za njihovu bezbednost, te da je to glavni prioritet za vladu Kosova”, kaze Dzenes.

Zvanicnik UNMIKa istice kako u stvaranju povoljne sigurne klime mogu uticati konkretni koraci, kao sto je postavljanje ulicnih oznaka na oba jezika, zatim da se srpski jezik slobodno govori u lokalnim institucijama. “Ovakve simbolicne stvari ce pomoci da se srpska i druge zajednice osecaju da im je ovde mesto”, kaze savetnik sefa UNMIKa:

“Jasno je da ova vlada puno radi. Mislim da su premijer i vlada Kosova privrzeni ispunjenju standarda. Bilo je nekog napretka ali je potrebno vise uraditi”, kaze Dzenes, isticuci kako je neophodno da se ucescem u institucijama cuje glas predstavnika Srba.

Prema recima Krejga Dzenesa cinjenica da je u vladi Kosova formirano ministarstvo koje ce se baviti pitanjem povratka i problemima razlicitih zajednica moze doprineti da dodje do boljih rezultata:

“UNMIK i drugi rade sa novim ministarstvom za povratak kako bi se osigurali konkretni rezultati na terenu. Nadamo se da ce biti napretka u procesu povratka u narednim mesecima”, kaze savetnik sefa UNMIKa”.

On istice da je decentralizacija Kosova, kao evropska praksa, u interesu svih gradjana jer ce opstinske jedinice dobiti maksimalnu odgovornost u pruzanju usluga gradjanima:

“Decentralizacija je veoma vazan deo svih napora da se pridje srpskoj zajednici i odgovori na njene zabrinutosti. To je jedan od glavnih prioriteta kosovske vlade i jedan od najvaznijih delova standarda. Mislim da smo na dobrom putu i da cemo u ne tako dalekoj buducnosti putem pilot-projekata videti nove opstine i to u nekim sredinama sa vecinskim srpskim stanovnistvom”, kaze Dzenes.

Savetnik Sorena Jesena Petersena za manjine kaze da se problem snabdevanja elektricnom energijom u pojedinim sredinama na Kosovu moze resiti placanjem struje i potpisivanjem ugovora sa Kosovskom energetskom korporacijom (KEK). Usled neplacanja racuna za utrosenu struju Srbi iz Lipljana i sela Batuse, opstine Kosovo Polje, vec 50 dana nemaju struju. Dzenes odbacuje pojedine tvrdnje da se radi o diskriminaciji:

“Postoji oko 100 sredina na Kosovu koja su bez struje, od toga, osim pet, sva su mesta sa vecinskim albanskim stanovnistvom. Dakle, nije tacno da se radi o diskriminaciji. Nazalost ljudi u Lipljanu i Batusu ovo pitanje politizuju, oni ne smeju biti taoci velikih politickih pitanja, vec treba da placaju struju i potpisu ugovore sa KEK- om”, kaze Krejg Dzenes, dodajuci kao Beograd treba da utice na Srbe da potpisu ugovore sa KEK- om:

“Beograd treba da ima konstruktivnu ulogu po pitanju struje, treba da razjasni ljudima kako je neophodno da potpisu ugovore sa KEK- om, i tada ce im struja biti ukljucena. Potrebno je da Beograd podrzi princip kako bi se kosovskim Srbima omogucilo da, u vezi mnogih pitanja, sami odlucuju o svojoj buducnosti”.
XS
SM
MD
LG