Dostupni linkovi

Šta je čiji cilj?


Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je u četvrtak u razgovoru sa glavnim tužiocom Haškog tribunala Karlom del Ponte da je na liderima Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine najveća odgovornost za punu saradnju sa Tribunalom koje trenutno nema. On je apelovao na njih da stvarno, temeljno i pošteno sarađuju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine i poručio da će ako ne bude tako biti teškoća oko približavanja tih zemalja Evropskoj uniji. Aleksandra Milenov, portparol Kancelarije Haškog tribunala u Beogradu, precizira da su obaveza Srbije i Crne Gore vrlo jasne:

“Nisu se uopšte promenile od momenta osnivanja Tribunala i to bi trebalo da bude vrlo jasno svim nadležnim organima koji imaju obaveze da ispunjavaju zahteve Tribunala i naloge za hapšenja. To su obaveze koje Srbije i Crna Gora mora da ispuni i za uzvrat ne može da se pregovara sa Tribunalom da dobije da neki optuženik bude privremeno pušten na slobodu.”

Koliko se u Srbiji ozbiljno shvata ova poruka pitali smo Čedomira Antića, savetnika potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa:

“Da ne shvatamo ozbiljno ne bi Glavni odbor stranke G 17 Plus doneo odluku da u slučaju da ne dobijemo pozitivnu Studiju o izvodljivosti treba ponovo ići na izbore i građani treba ponovo da se opredele oko toga šta dalje da radimo. Jer to je veliki nacionalni interes za našu državu. Čini se da je Evropska unija zauzele jedan prilično fleksibilni stav jer oni kažu da bi želeli punu saradnju naravno, ali da im je potreban napredak u saradnji . I da je napredak izazvan našim parlamentalnim i političkim pritiskom učinjen i jednostavno u ovom trenutku na putu smo da sve što je u moći naše države i ostvarimo kad je reč o saradnji. E, sad mi imamo neko vreme recimo do početka marta da u punoj meri izvršimo zakon kada je reč o saradnji sa Haškim tribunalom. Ako to uspemo verovatno ćemo dobiti pozitivnu Studiju o izvodljivosti a onda ćemo u narednih godinu dana moći da potpišemo sporazum o pridruživanju i stabilizaciji. Posle toga će biti izvesno da ćemo ući u Evropsku uniju i to u roku od 7 do 9 godina.”

Najžešće kritike na račun Vlade zbog zastoja u saradnji sa Tribunalom stižu iz kancelarije predsednika Srbije Borisa Tadića. Njegov savetnik Branko Radujko i izjavu za Radio Slobodna Evropa, kaže:

“Mogu samo da kažem da svakog dana predsednik Tadić govori o tome u poslednjh šest meseci. Znači, maksimalno ozbiljno. Samo mislim da se ne shvata dovoljno ozbiljno u drugim institucijama i postavlja se pitanje kome je šta cilj. Politici koju zagovara predsednik Tadić cilj je Srbija u Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG