Dostupni linkovi

MUP RS pregovara sa porodicom Radovana Karadžića


Ministar unutrašnjih poslova RS-a, Darko Matijašević, potvrdio je danas u Banjoj Luci da MUP ima kontakte s porodicom Karadžić kako bi pokušali izdjejstvovati dobrovoljnu predaju Radovana Karadžića:

“Imamo regularne kontakte. I u tom dijelu s porodicom održavamo periodično kontakte, jer cijenimo da je takav način imperativ u odnosima da imamo takvu komunikaciju, prevashodno imajući u vidu naše zakonske obaveze i našu intenciju da koristimo institut dobrovoljne predaje i prikupljanje svih podataka o kretanju svakoga lica, pa i gospodina Karadžića. Naravno, ja ne mogu da kažem nikakav operativan podatak o tome dokle smo mi tu došli. Samo mogu da kažem da će se to, po našoj procjeni i po regularnom planu, nastaviti u daljem periodu.”

Podsjećajući na kominike Upravnog dobora Savjeta za implementaciju mira, Matijašević je pozdravio date ocjene da su vlasti RS-a napravile pomak u saradnji s Haškim tribunalom i naglasio da će RS i u narednom periodu nastaviti da u potpunosti ispunjava sve aspekte te saradnje:

“Mi nećemo prestati naše aktivnosti u RS-u sve do onog trenutka dok ta saradnja ne bude u potpunosti ispoštovana, a to znači isporučivanje, odnosno predaju svih lica osumnjičenih od strane Haškog tribunala, sa javne liste, uključujući i gospodina Karadžića, gospodina Mladića, a istovremeno to znači da ćemo koristiti i sve institute koji nama zakonski stoje na raspologanju. Mi preferiramo u tom dijelu prevashodno institut dobrovoljne predaje, a naravno koristićemo i sve zakonske mogućnosti ukoliko do takvog instituta ne dođe od strane lica koja se potražuju.”
XS
SM
MD
LG