Dostupni linkovi

Hrvatsko biti ili ne biti


U Zagrebu su se danas sastali predsjednik države Stjepan Mesić i premijer vlade Ivo Sanader, te za sutra sazvali Vijeće za nacionalnu sigurnost koje će razmotriti najnoviji razvoj događaja oko pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji i čvrste stavove haške tužiteljice iz Bruxellesa o izručenju generala Gotovine u Haag. Premijer je podsjetio kako je s predsjednikom države već dao nedvosmislenu izjavu oko generala Gotovine.

“Očekujem da će sve sumnje u vjerodostojnost rada državnog vrha, prije svega vlade kao izvršne vlasti, biti time otklonjene, a mi ćemo to pokazati i u praksi.”

Upitan o informacijama koje prenose hrvatski mediji da je vlada prije dva mjeseca pokušala preko posrednika nagovoriti odbjeglog generala da se preda, premijer je odgovorio kako je vlada skup ministarstava:

“Vlada ništa ne radi osim što daje nalog ministarstvima da rade svoj posao. U tom smislu svaki trag, svaka informacija od bilo kojeg hrvatskog državljanina, ili stranog, sukladno djelokrugu i ustroju različitih državnih tijela prati se do u najsitnije detalje i o tome postoji izvješće.”

Hrvatskoj je ovoga trenutka biti ili ne biti, prokomentirao je najnovije događaje vanjsko-politički analitičar Damir Grubiša:

“Problem je u tome da ako dođe do zastoja pregovora onda je to potpuni politički debakl za sve vodeće političke ljude Hrvatske. Naravno da će to imati mnogostruko negativne posljedice za budućnost Hrvatske, a i za njih same. Možemo predvidjeti povratak tri koraka natrag u Hravtskoj.”

Vijeće za nacionalnu sigurnost koje će se sutra popodne sastati čine: predsjednik države, premijer, ministri pravosuđa, odbrane, unutarnjih i vanjskih poslova, član vlade za nacionalnu sigurnost te načelnik Glavnog stožera oružanih snaga.

“Ako oni sutra ne daju jasnu i nedvosmislenu poruku da je predaja Gotovine domoljubni čin samog generala i ako ne pozovu sve službe da ga uhvate, dobiti ćemo zastoj. To je pitanje biti ili ne biti.”
XS
SM
MD
LG