Dostupni linkovi

Izgubljeni u liberalizmu


Politički lider Liberalnog saveza Vesna Perović u izjavi za naš radio potvrđuje svoju nedavnu tvrdjnju da je ta partija tokom devedesetih učestvovala u osnivanju većine nezavisnih medija u Crnoj Gori. Na pitanje da objasni kontradiktornost da se Liberalni savez deklarativno zalaže za profesionalizaciju medija, a onda se otvoreno hvali da je i sam učestvovao u njihovom formiranju, Perovićeva kaže:

“Mi i kad imamo uticaj na neki medij mi ga ne koristimo da bi mi na tom mediju bili glavni i da bi mi bili kontrolori tog medija. Mi samo želimo slobodu medija, jer mi smo jedini u Crnoj Gori koji smo spremni da svaki slobodni medij pozdravimo, jer bi svaki slobodni medij jedino odgovarao nama”.

Na pitanje kako to da Liberalni savez danas ima veoma slab profesionalni kontakt sa većinom medija za čije su osnivanje, kako tvrde u toj stranci, odgovorni, Perovićeva kaže da je riječ o medijima koji su toj partiji “oteti”:

“I to sto je postala tek pošto je nama oteta istinsko oruđe tog istog vrha vladajućeg režima, pokazuje koliko je tom režimu nesnošljivo postojanje slobodnih medija, a istovremeno njihov rad pre toga pokazuje da Liberalni savez kroz njih nije promovisao sebe, nego je obezbeđivao i omogućavao tim novinarima slobodan i profesionalni rad”.

Miodrag Perović, jedan od osnivača podgoričkog nedjeljnika “Monitor” i aktuelni direktor tog lista, za naš radio kaže da Liberalni savez nije imao nikakvog udjela u osnivanju “Monitor”-a:

“Liberalni savez nema nikakve veze sa osnivanjem “Monitor”-a. Ni inspiratorske, ni inicijatorske. “Monitor” je pokrenula grupa crnogorskih intelektualaca koji su počeli da djeluju protiv Miloševićevog vremena prije nego što je Liberalni savez osnovan. “Monitor” je sa Liberalnim savezom dijelio vrijednosti, prijatelje, podržavaoce, čitaoce, odnosno publiku”.

Perović, međutim, dodaje da je Liberalni savez, baš kao i druge stranke u Crnoj Gori, konstantno pokušavao da taj nedjeljnik stavi pod partijsku kontrolu:

“Ali to nije karakteristika samo Liberalnog saveza. Pritisak na medije je stalno svojstvo ovih prostora”.

Darko Šuković, direktor i glavni i odgovorni urednik “Antene M” , kaže da nije siguran da li je i u kojoj mjeri Liberalni savez učestvovao u osnivanju “Antene M” i nekih drugih medija. On, međutim, kaže da pouzdano zna da, od kada je on u tom mediju, ni Liberalni savez, ni druge partije nijesu mogle da ostvare ni minimalni uticaj na uređivačku politiku:

“Ono što je, takođe, činjenica je da sam ja upravo na tu temu u jesen 1994., mjesec, dva pošto je počela da radi “Antena M”, imao jedan razgovor sa tadašnjim prvim čovjekom Liberalnog saveza Slavkom Perovićem i tada smo precizno i jasno definisali odnos. Ja sam mu rekao da “Antena M” neće biti Radio-liberal”.

Miodrag Perović podsjeća da je Liberalni savez početkom devedesetih bio generator istorijskih procesa koji su rezultirali ogromnom promjenom iz 1997.godine, ali dodaje da ta partija od tada vodi politiku koja je dovela do marginalne političke snage:

“Ponaša se prosto kao da nije odavde, što ono kažu, to jest, nije razumio da novo vrijeme traži drugačiju politiku. I sada, nalazeći se na ničijoj zemlji, pokušava da obnovi snagu i onda se vraća u prošlost, prisvaja medije, gubi se u liberalizmu, zaboravlja na postulate liberalizma”.

Stevo Vučinić, jedan od osnivača “Montene faks” i nezavisne Televizije “Montena”, kaže da Liberalni savez nije osnivač nezavisnih udruženja medija i crnogorskih institucija:

“Ali su liberali stvarno osnovali Liberalni savez, mada ta činjenica nema nikakve veze niti sa gospođom Perović, niti sa aktuelnom politikom Liberalnog saveza, niti sa rukovodstvom koje ona predvodi, jer ona nije autentični liberal, kao ni njeni saradnici, već bi rukovodstvo stranke moglo slobodno za svog lidera da izabere Nikolu Miloševića, velikosrpskog nacionalistu, predsjednika Srpske liberalne stranke”.

Komentarišući tvrdnje funkcionera Liberalnog saveza da čelnici te partije, iako su učestvovali u osnivanju medija, nikada nijesu pokušavali da ih stave u partijsku funkciiju, Vučinić kaže da mu u ušima još odzvanjaju riječi dugogodišnjeg lidera te stranke Slavka Perovića:

“Nije tako davno bilo kada je njihov lider i vrhovni demagog koji živi u Češkoj Republici zavapio pred crnogorskom javnošću: Vratite nam nezavisne medije”.
XS
SM
MD
LG