Dostupni linkovi

Nastavak borbe protiv međunarodnog terorizma


Americki predsjednik izjavio je pred zastupnicima u Kongresu i uzvanicima kako su izbori u Iraku dali novi poticaj demokraciji na Bliskom istoku i objavio kako se cini da je uspostava palestinske drzave sve izvjesnija.

U govoru u kojem je izlozio ciljeve svoga drugoga mandata u Bijeloj kuci, Bush je obecao kako ce se nakon izbora u Iraku SAD pojacano usredotociti na obuku irackih sigurnosnih snaga kako bi one u toj zemlji zamijenile americke.

Predsjednik je najavio nastavak borbe protiv medjunarodnog terorizma:

"Nasa je zemlja jos uvijek meta terorista koji nas zele ubiti i zastrasiti i zato cemo ih i dalje progoniti sve dok ne pobijedimo... Sjedinjene Drzave nemaju pravo, niti zele nametnuti svoj oblik vladavine bilo kome drugome. To je glavna razlika izmedju nas i nasih neprijatelja. Oni zele nametnuti i prosiriti svoje carstve represije u kojem mala skupina, brutalnih i samoproglasenih vladara kontrolira svaki aspekt zivota. Nas je cilj izgraditi i ocuvati zajednicu slobodnih i nezavisnih naroda, cije su vlade odgovorne svojim gradjanima", kazao je Bush

Americki predsjednik obecao je suprotstaviti se rezimima koji podupiru terorizam i zele doci u posjed oruzja za masovno unistavanje, izdvajajuci pritom Siriju i Iran.

"Da bi se unaprijedio bliskoisticni mirovni proces, moramo se suprotstaviti rezimima koji i dalje pruzaju utociste teroristima i koje se nastoje domoci oruzja za masovno unistenje. Sirija i dalje dopusta teroristima koji zele unistiti svaku sansu za mir u regiji da borave na njezinom teritoriju i u dijelu Libanona koji Sirija drzi pod kontrolom.... Iran i dalje ostaje glavni svjetski sponzor terorizma, koji nastoji doci u posjed nuklearnog oruzja, dok istovremeno vlastitom narodu ogranicava slobodu koju on trazi i zasluzuje. Moramo, zajedno s evropskim saveznicima jasno staviti do znanja iranskom rezimu da mora odustati od svog programa za obogacivanje urana i procesiranja plutonija, te okoncati podrsku teroristima ... Iranskom narodu veceras porucujem: Dok trazite svoju slobodu, Amerika stoji uz vas," kazao je americki predsjednik.

Sto se domacih tema tice, Bush je predlozio najvecu reformu americkog drzavnog mirovinskog sustava od njegova utemeljenja 1935., upozorivsi da mu u protivnom prijeti bankrot.

Predsjednik je takodjer pozvao Kongres da pokrene akciju i na drugim podrucjima, ukljucujuci liberalizaciju imigracijskih zakona, pojednostavljenje poreznog sustava i ogranicavanje mogucnosti tuzbi za nesavjesno obavljanje lijecnicke duznosti.

* * * * *

Americki predsjednik uputio je ostre rijeci na racun americkih protivnika na Bliskom istoku. Optuzio je Siriju i Iran da podrzavaju teroriste i pokusavaju ovladati oruzjem za masovno unistenje, ali nije kazao na koji se nacin Amerika namjerava konkretno suprotstaviti tim prijetnjama.


U godisnjim govorima o stanju nacije, americki predsjednici tradicionalno najavljuju politicki kurs svoje administracije u odnosu prema vaznim domacim i medjunarodnim pitanjima. U tom pogledu ni jutrosnji istup Georgea W. Busha ne predstavlja izuzetak.

Analiticari tvrde kako ce promicanje slobode na Bliskom istoku ocito biti kljucni vanjskopoliticki cilj vlade u Washingtonu. Americki duznosnici vjeruju da ce nedavni, uspjesno provedeni izbori u Iraku, Afganistanu i na palestinskim teritorijama, bez sumnje dati poticaja razvoju demokratskih pokreta u islamskom svijetu, no analiticari jos uvijek ne vide nacina koji administracija namjerava postici proklamirani cilj.

Michael Griffin, britanski analiticar za Bliski istok, tvrdi kako je saljuci upozorenja Siriji i Iranu zbog njihove podrske medjunarodnom terorizmu, americki predsjednik zapravo poslao skrivenu poruku podrske vaznom americkom savezniku u regiji:

"Ne vjerujem da poruka predsjednika Busha sadrzi skrivenu prijetnju silom i cini mi se kako se jutrosnjim govorom vise nastoji napraviti buka, nego li zaprijetiti konkretnom akcijom. No, ono sto je posebno zanimljivo i vazno, ostalo je neizreceno. Ono sto je Bush zapravo htio reci je: 'Ugledajte se na veliki i ponosni narod Egipta, koji svima jasno pokazuje put ka miru i koji sada preuzima vodecu ulogu u ozivljavanju bliskoistocnog mirovnog procesa'. Cini mi se da je to sustina ove poruke", izjavio je britanski strucnjak, Michael Griffin.

Americki je predsjednik takodjer obecao podrsku Irancima koji traze slobodu, ali nije nagovijestio namjerava li ili ne, osim verbalne, pruziti i neku drugu vrstu podrske, primjecuje Jean-Pierre Darnis, analiticar rimskog Instituta za vanjske poslove:

"Rekao bih da Bush nije otkrio sredstva koja namjerava koristiti kako bi postigao proklamirane ciljeve. To vazi i za dio govora koji se tice Irana. Za tu zemlju, u buducnosti, postoje samo dva rjesenja: ili ce se napasti njihovi pogoni za proizvodnju nuklearnog oruzja ili se to nece uciniti i nastavit ce se diplomatski pritisak. Nisam siguran da je u americkoj administraciji sazrjelo opredjeljenje za bilo koju od te dvije opcije", kaze za nas radio Jean-Pierre Darnis, analiticar rimskog Instituta za vanjske poslove.

Vlasti u Iranu i Siriji vrlo su jasno shvatile jutrosnje upozorenje predsjednika Busha, misli Yossi Mekelberg , strucnjak za Bliski istok u londonskom Kraljevskom institutu za medjuanrodne odnose:

"Mislim da ce vlasti u Damasku i Teheranu Bushovu poruku razumjeti na sljedeci nacin: 'Ne prijetim vam direktno niti je govor o stanju nacije prilka za to, ali vam istovremeno mora biti jasno da ako ne krenete u pravcu koji trazimo, ni sila nije isklucena,'" kaze Mekelberg.

On takodjer primjecuje kako je ponuda predsjednika Busha da, kao pomoc Palestincima, dodijeli 350 miliona dolara, vrlo znacajna:

"To je kljucni preokret i radi se o poprilicnoj svoti koja moze znacajno pomoci Palestincima u ovoj situaciji. Osim toga, ta odluka ima simbolicni znacaj, jer oznaca prokret u odnosu americke vanjske politike, odnosno administracije predsjednika Busha, prema Palestincima, kaze za Radio Slobodna Evropa Yossi Mekelberg, strucnjak za Bliski istok u londonskom Kraljevskom institutu za medjunarodne odnose.
XS
SM
MD
LG