Dostupni linkovi

Horgoški zločin verovatno ima ekonomsku pozadinu


Iz suda je stigao samo jedan izveštaj u kojem je potvrđen indentitet žrtava. Radi se dakle o Salma Jožefu, rođenom 1936. godine i njegovoj supruzi Jolani, rođenoj 1940, čije su tela najpre pronađena u zasebnoj kući. Zatim je policija otkrila leševe i u susednoj kući Jožefov sina Nandora, rođenog 1965, njegove supruge Neli rođene 1971, i njihovo dvoje dece Betine i Davida od osam i dvanaest godina. Nešto više o tragediji porodice Salma za Radio Slobodna Evropa ispričao je njihov sused Milan Marjanov, koji je prvi posumnjao da se nešto čudna događa sa porodicom.

“Ja sam smatrao da su oni otišli preko, u banju. Niko nije dolazio. Snajin otac je bio tu, tražio od mene da čuje šta je.”

Policiji se, u stvari, obratio otac Nelni Salma kome se, navodno, nepoznati glas predhodne večeri javio telefonom, pitajući ga šta se dogodilo sa porodicom njegove kćeri.

“On je išao u školu i pitao: Je li od ponedeljka mala išla u školu, a u utorak nije bila u školi. Onda je išao u miliciju i javio. Imaju nekoliko hektara voćnjaka, jabuke se prodavaju. Dolazili su svi redom kupci ko zna odakle jer su nosilili jabuke. On se nije bavio politikom, toliko mogu kazati. On i sin su radnici. On je voćnjake radio, Oni su radili. Mi prve komšije evo tu koliko god da nas je, nikada nismo imali neke ekcese.”

Kako je na konferenciji za novinare izneo predsednik opštine Kanjiže Karolj Keljmenci, po svojoj prilici zločin ima ekonomsku pozadinu o čemu je takođe govorio predsednik opštine Horgoš Gustav Seči.

“To je čisto mađarska porodica ali su živeli, hajde da kažemo, u ulici koja je mešovita. Oni su bili porodica dobro situirana i dosta zatvorenog tipa. Međutim, kako-tako su držali kontakte sa komšijama i još jednom da podvučem da po mom ličnom mišljenju tu nema nikakvog povoda da je to nešto na bazi nacionalizma.”

Saznajemo, takođe, da je obdukcija u bolnici završena, ali prema saopštenjima iz Okružnog suda Subotice javnost će o svemu biti obaveštena tek kada kompletna istraga bude završena.
XS
SM
MD
LG