Dostupni linkovi

Kraj petogodišnje ljubavi SDS – PDP


Odluka Partije demokratskog progresa da njeni ministri prisustvuju sjednicama Savjeta ministara BiH demantovala je sve izjave predsjednika partije, Mladena Ivanića, da on nikada više neće prisustvovati sjednicama i da zajedničkom strategijom političke partije u RS-u moraju da izaberu novu državnu vladu. Ivanić je tu, prije svih, mislio na podršku SDS-a. Međutim, kada je nije dobio, uvrijeđeno je izjavio:

“Kad je PDP podnosio ostavke i kad smo otvorili ovu temu u cjelini, mi smo imali na umu poziciju srpskog naroda i RS-a u BiH. Odjedanput se to izgubilo.”

Odluka PDP-a je licemjerna i politički neodgovorna i njihov povratak je dokaz da ostavki nikada nije ni bilo, već da je riječ o političkoj igri, smatra poslanik Demokratskog narodnog saveza u Narodnoj skupštini, Drago Kalabić:

“To je između određenih političkih faktora dogovorena igra zarad nekih drugih ciljeva. Mislim da je ta igra nanijela dosta štete i RS-u i BiH, i da su to vjerovatno trebala da budu samo određena taktička pregrupisavanja pred određene buduće događaje. Da li je PDP htio da sa sebe skine odgovornost za ono što sljeduje RS u narednom periodu i da to pokuša ili prebaciti na sve ili na nekoga drugoga, a da zauzme puno jače pozicije u Vijeću ministara u narednom periodu, ili je nešto drugo?”

I Savez nezavisnih socijaldemokrata smatra da pojavljivanje ministara iz PDP-a na sjednici Savjeta ministara predstavlja kraj lažne predstave te stranke o navodnoj zaštiti nacionalnih interesa. Obrazloženje da se ministri vraćaju na 30 dana, do izbora novih, potvrđuje da se radi o običnim manipulacijama, saopšteno je iz SNSD-a.

Socijalistička partija RS-a također je optužila SDS i PDP da su povratkom u Savjet ministara BiH potvrdili kapitualciju politike RS-a u zajedničkim organima BiH i odobrili najnoviju odluku Visokog predstavnika o daljoj reformi policijskih snaga mimo ustava BiH i RS-a. Socijalisti navode da žale što su sa takvim političkim snagama uopšte pokušali nešto zajednički da urade.

U PDP-u danas nije bilo raspoloženih da odgovore na optužbe, pravdajući to nedostatkom stava prije, za nedjelju zakazane, sjednice. Izvršni direktor Gavrilo Antonić:

“Pa, ja sumnjam da vam to bilo ko može odgovoriti iz PDP-a u ovome trenutku i o tome će se tek razgovarati na sjednici Glavnog odbora, koja će biti održana u nedjelju.”

Politička kriza u RS-u dobija na težini kada se doda da je predsjednik RS-a, Dragan Čavić, od premijera Dragana Mikerevića zatražio da mu dostavi sve odluke Vlade nakon ostavke i da prestane da negativno govori o mandataru Peri Bukejloviću. Petogodišnja ljubav između SDS-a i PDP-a tako se bliži kraju, dok konačan ishod zbog nefunkcionisanja vlasti ponovo je fakturisan građanima RS-a.
XS
SM
MD
LG