Dostupni linkovi

Zabrinjavajuća poruka iz Brisela


Do ovoga trenutka u Zagrebu nismo uspjeli dobili niti jednu službenu reakciju, niti iz ministarstava, niti vlade, na izjavu povjerenika za proširenje Evropske unije, Olija Rena. Hrvatski premijer i velika saborska delegacija upravo su u Luksemburgu i lobiraju za Hrvatsku, a vladin glasnogovornik, Vlatko Maček, najavio je da će se u toku večeri oglasiti osobno premijer Sanader. Profesor međunarodnog kaznenog prava i stručnjak za odnose sa Haškim tribunalom, doktor Ivo Josipović, kaže da izjavu povjerenika za proširenje Evropske unije smatra zabrinjavajućom:

“Ona jasno pokazuje da Hrvatska nije bila dovoljno uvjerljiva u prezentaciji svojih nastojanja da u potpunosti surađuje, konkretno da poradi na hvatanju odbjeglog generala Gotovine. Ja, kao i ostala hrvatska javnost, ne vidimo iz čega je takav zaključak izvučen. Očito je da neki podaci, točni ili netočni, navode na takav zaključak Evropu i svakako da to mora biti jasan signal vladi da na jedan drugi način pristupi tom problemu. Velika je obveza vlade da na uvjerljiv način pokaže kakvo je stanje stvari.”

Savjetnik za međunarodne odnose u Socijal demokratskoj partiji, najjačoj oporbenoj stranci u Hrvatskoj, Zoran Milanović, ističe kako izjava Olija Rena itekako pokazuje da je hrvatski premijer krajem prošle godine olako ustvrdio “da je početak pregovora samo tehničko pitanje o kojem će odlučiti predsjedavajući, a to je Luksemburg.”

Ocjenjuje da vijesti iz Brisela Hrvatska ne treba uzimati s velikom zabrinutošću, ali mora s velikom ozbiljnošću, jer, kako kaže, ona dosta toga pokazuje:

“Pokazuje tvrd stav, ali i nejedinstvo u redovima Evropske unije. Kada bi postojalo suglasje onda bi povjerenik za proširenje bio benevelentniji u svojoj izjavi. Ovako, očito postoje problemi u samom korpusu Evropske unije i među članicama, ali to nije novost.”

"Bez imalo zluradosti", kaže Milanović, “želimo vladi da dokaže da Gotovina nije u Hrvatskoj i da radimo sve ono što možemo. Prema saznanjima koje imamo možemo tvrditi da Gotovina nije u Hrvatskoj i da nije na dohvatu hrvatske vlade.”
XS
SM
MD
LG