Dostupni linkovi

Strugar osuđen na 8 godina zatvora


U obrazloženju Strugareve presude, predsjedavajući sudac Australijanac Kevin Parker kazao je da napad JNA na dubrovački Stari grad 6. decembra 1991. nije bio opravdan vojnom nuždom, odnosno da je riječ o namjernom i neselektivnom artiljerijskom napadu na grad koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ocjenjujući ovaj napad kao posebno težak zločin, Sudsko vijeće je Strugara osudilo za kršenje zakona i običaja rata – napade na civile i uništavanje, ali ga je oslobodilo direktne odgovornosti za izdavanje naređenja za napad.
Strugar kao komandant napada JNA na Dubrovnik nije sproveo adekvatnu istragu o zločinima počinjenim u ovoj operaciji, odnosno nastojao je da skine svaku odgovornost sa JNA.

U ovom procesu – kazao je Parker – prezentirano je mnogo dokaza kontradiktorne vrijednosti, pa je Sudsko vijeće bilo prinuđeno utvrditi šta je istina.

Drugooptuženi u ovom procesu Miodrag Jokić osuđen je na sedam godina zatvora, a trećeoptuženi Vladimir Kovačević zvani Rambo, koji je prošle godine prebačen u Srbiju radi liječenja.

* * * * *

Navođenjem imena 33 mještana sela Grabovica koji su ubijeni u septembru 1993. godine, tužiteljka Sureta Chana jutros je započela svoju uvodnu riječ u procesu generalu Seferu Haliloviću. Prvi zapovjednik Armije RBiH optužen je da nije spriječio zločine koje su, u okviru akcije Neretva 93., čiji je cilj bio deblokada Mostara, počinile jedinice pod njegovom komandom, niti je nakon zločina sproveo istragu i kaznio počinioce. Pored masakra seljana Grabovice, optužnica obuhvata i ubojstvo 30 osoba u selu Uzdol, od kojih je samo jedna bila pripadnik HVO-a, a ostale civili. Halilović je, prema optužnici, bio najviši vojni starješina na području operacije Neretva 93, te se tereti za brojne propuste koji su doveli do pomenutih zločina.

Prema najavama, odbrana će pokušati dokazati da Halilović u inkriminirano vrijeme i na inkriminiranom području nije imao efektivnu kontrolu nad jedinicama koje su provodile akciju Neretva 93, te da ih je, nakon što su zločini počinjeni, odmah prijavio sarajevskoj komandi Armije RBiH.
XS
SM
MD
LG