Dostupni linkovi

AUSVIC


Prezziveli logorassi, ratni veterani i ccelnici oko 40 drzzava sveta prisustvovali su u Auschwitzu obelezzavanju 60. godisnjice oslobodjenja tog najveceg nacistickog logora u kojem je ubijeno oko milion i po ljudi. U ime prezzivelih logorassa prisutnima se obratila Simon Vejl, bivssa predsednica Evropskog parlamenta, koja je svetskoj javnosti uputila apel protiv rasizma i antisemitizma. Izraelski predsednik Mosse Kacav je kazao da holokaust nije tragedija samo jevrejskog naroda, to je neuspeh ccitavog ccoveccanstva. Saveznici su okupili velike snage u borbi protiv Nemaca i mi ccemo im zauvek biti zahvalni, ali nisu uccinili dovoljno da zaustave holokaust. Mi se bojimo anitisemitizma, negacije holokausta i izvrnutog pristupa mladih u Evropi - ne dozvolimo da nacizam bude u imaginaciji mladih generacija kao neka vrsta 'horor ssoua," istakao je Kacav.
Nemaccki predsednik Horst Keler je istakao da je Ausvic najveche groblje za Jevreje, Rome i Poljake. "Mora da nam kazze da moramo da se vrachamo ovde ponovo i ponovo. Mi moramo da zadrzzimo zzivo sechanje na najgori zloccin u ljudskoj istoriji zbog kasnijih generacija," kazao je Keler.
Papa Jovan Pavle Drugi je u pismu poruccio "Ovih dana moramo se sechati miliona ljudi koji su, bez svoje gresske, bili prisiljeni da izdrzze ljudsku patnju i istrebljenje u gasnim komorama i pechima. Saginjem glavu pred svim onima koji su dozziveli tu manifestaciju 'misterije zla'".
Dan seccanja na zzrtve holokausta i 60. godissnjicu oslobadjanja logora Aussvic obelezzeni su ssirom Evrope.
XS
SM
MD
LG