Dostupni linkovi

Revizionizam u službi neofašizma


Pokušaj rehabilitacije četništva i podizanje spomenika Draže Mihajlovića, veličanje i davanje naziva ulica onima koji su aktivno učestvovali u ustaškim i handžar divizijama u Bosni i Hercegovini nesumnjivo pokazuje oživljavanje neofašizma.

Ovom stanju, smatraju predstavnici nevladinih organizacija, pogoduje unutrašnje društveno uređenje zemlje, kao i teritorijalna podjela, nastala nakon završenog rata.

Generalni sekretar Srpskog građanskog vijeća Tatjana Lazić:

“Da li možemo govoriti o političkoj odlučnosti da se stvori jedan spektar vladavine prava kada je politička vrhuška također u službi promicanja neofašističkih ideja?”

Državom vladaju ljudi koji raspiruju nacionalnu i vjersku mržnju i huškaju narode jedne protiv drugih i međusobno ih dijele, ocjenjuje predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević:

“Postoje pokušaji relativiziranje istorijske istine, bilo da se radi o onoj istini 1941. – 1945., uz negiranje uloge antifašizma, uz pokušaje reafirmacije četništva, ustaštva i svih poraženih ideologija, ali i u odnosu na našu istinu. Nedavno je utvrđena istina o stradanjima u Srebrenici i Komisija Republike Srpske je utvrdila da je 7.800 Bošnjaka stradalo kao žrtve genocidne politike. Evo već sada imate pokušaje revizionizma u samoj Republici Srspkoj od strane Saveza logoraša”

Učesnici današnjeg sastanka posebno su ogorčeni činjenicom da će predsjedavajući državnog Predsjedništva Borislav Paravac predstavljati Bosnu i Hercegovinu na obilježavanju šezdesetogodišnjišnjice borbe protiv fašizma koja će biti održana u Moskvi, s obzirom na činjenicu da se javno hvalio kako mu je otac bio pripadnik četničkog pokreta. Predstavnik “Kruga 99” Juraj Martinović:

“Problem je što je takav čovjek član našeg Predsjedništva i predsjedavajući našeg Predsjedništva. Za mene je to mnogo gore nego to što on ide, takav kakav jeste, na jednu manifestaciju koja može biti neadekvatna za onoga koga poziva. Ali je problem što on, kao naš predstavnik, kao predsjedavajući ide tamo”

Predstavnik Saveza društava “Josip Broz Tito”, Raif Dizdarević:

“Moramo insistirati na zakonu kojim će biti zakonski zabranjeno i kažnjivo sve ono što sadrži u sebi elemente profašističke, bez obzira je li to organizacija, manifestacija, jesu li to majice sa Karadžićem i Mladićem...”

Izjednačavanje četnika i partizana u Skupštini Srbije posebno zabrinjava predstavnike nevladinih organizacija, koji vjeruju da se to može odraziti i na prilike u Bosni i Hercegovini. Smatraju kako svi jednako moraju imati odnos prema istoriji, odbacujući dvojbe o fašizmu.

Prema njihovom mišljenju, mladi imaju odgovornost i obavezu da baštine i čuvaju tradiciju antifašizma iz Drugog svjetskog rata, ali i rata koji je bio na prostorima Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG