Dostupni linkovi

Opremanje hrvatskih sudova za procesuiranje ratnih zločina


Sto i pedeset tisuća kuna vrijedan videokonferencijski sustav – video link – koristit će se na suđenjima za ratne zločine, za svjedočenje zaštićenih svjedoka, za rad Pravosudne akademije i za pružanje međunarodne pravne pomoći, najavila je na predstavljanju video linka danas na zagrebačkom Županijskom sudu ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt:

„Uvođenjem video linka danas u zgradu Županijskog suda u Zagrebu, hrvatsko pravosuđe počinje sa osposobljavanjem za sva moguća suđenja za ratne zločine, za transfer slučajeva sa Haškog tribunala na hrvatsko pravosuđe, jednako kao i za suđenja organiziranom kriminalu i slučajevima korupcije.“

Ona je naglasila kako je hrvatsko pravosuđe spremno za nepristrano suđenje svim slučajevima ratnih zločina. Osposobljenost hrvatskih sudova za suđenja optuženima za ratne zločine znači ustvari potvrdu hrvatskog pravnog suvereniteta, naglasila je ministrica, i tako, kazala je, otvara mogućnost da predmeti budu prepušteni hrvatskom pravosuđu.

Tehnološke mogućnosti ovog video linka omogućuju iskrivljavanje slike i tona na način da identitet svjedoka bude u potpunosti prikriven, dakle zaštićen. Ovu donaciju američke vlade uručio je američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank, najavivši kako to nije sve:

„Do konca godine isporučit ćemo ovakve sustave i županijskim sudovima u Osijeku, Rijeci i Splitu“, kazao je veleposlanik Frank, dakle upravo onim sudovima na kojima će se suditi za ratne zločine. On je najavio i da će američka vlada podržati i program obuke hrvatskih policajaca za program zaštite svjedoka.

Na predstavljanju novog videolinka na zagrebačkom Županijskom sudu, novinarima su predstavljene mogućnosti rada sustava, pa je tako uspostavljena i izravna videoveza s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu kao i sa sudom u Beogradu na kojemu se vode postupci za ratne zločine.

* * * * *

Video konferencijska veza za izvođenje dokaza i saslušanje svedoka uspostavljena je danas između Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu i Županijskog suda u Zagrebu.


Uspostavljanje video konferencijske veze pomoćiće posebnom odeljenju Okružnog suda za ratne zločine efikasniji rad a osim sa Županijskim sudom u Zagrebu uskoro će video veza biti uspostavljena i sa Haškim tribunalom i sudovima u Bosni i Hercegovini. Video konferencijska veza biće korišćena kada sud ne bude mogao da obezbedi prisustvo svedoka na drugačiji način. Siniša Važić, vršilac dužnosti predsednika Okružnog suda u Beogradu, rekao je da je uspostavljanje konferencijske veze sa Zagrebom veliki korak u saradnji dva suda.

“To može u svakom postupku koji se bude vodio kada je reč o suđenjima za ratne zločine da se ti svedoci i oštećeni saslušavaju putem video konferencijske veze. Znači bilo koji postupak za suđenje za ratne zločine. Kada će to biti i da li će biti, možda će ti svedoci hteti da dođu ovde, da daju svoje iskaze. zaista je to potpuno što kažu činjenična stvar. U svakom tom predmetu će se o tome odlučivati.”

Važić je rekao da će konferencijska veza biti korišćena i u drugim postupcima kada sud to dozvoli.

“Član 14 našeg zakona je jasan - ako nije moguće obezbediti prisustvo svedoka ili oštećenog. Znači ako se ne može obezbediti prisustvo svedoka ili oštećenog tada se koristi video konferencijska veza. To sve zavisi od sudskog postupka.”

Predstavnici Županijskog suda u Zagrebu najavili su da će i sudovi u Osijeku, Rijeci i Splitu biti opremljeni video konferencijskom vezom što će doprineti boljoj saradnji tih sudova sa sudovima u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni.
XS
SM
MD
LG