Dostupni linkovi

Ratni zločinci prepreka stranim investicijama


Bosna i Hercegovina očekuje u proljeće početak pregovora sa Evropskom unijom, a Srbija i Crna Gora pozitivnu ocjenu Studije izvodljivosti. Kad se uzme u obzir aplikacija Makedonije i ulazak susjednih zemalja Hrvatske, Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju, stranim će investitorima vrlo skoro područje zapadnog Balkana biti mnogo sigurnije i privlačnije za ulaganja, smatraju u vladama zemalja regije.

Ministar vanjskih poslova BiH u ostavci Mladen Ivanić pozitivnim ocjenjuje to što kompanije sa zapada, kao najveći ulagači diljem svijeta, Balkan više ne vide kao krizno područje, gdje ne žele ulagati kapital:

“Opšte poimanje jugoistočne Evrope danas je puno drugačije nego što je bilo samo tri, četiri godine unazad. Vrlo je realno očekivati, ako neki politički događaji ne uslove drugačije, da bi u martu, aprilu Evropska komisija mogla objaviti početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i mi očekujemo da to sasvim sigurno jeste u najgorem slučaju druga polovina ove godine. To bi bio za Bosnu i Hercegovinu ogroman iskorak naprijed i mislim da bi to bio jedan izuzetno pozitivan korak koji bi, pretpostavljam, stvorio još i pozitivnu političku klimu i, rekao bih, posebno ohrabrio investitore da ovdje dođu”

U jednoj od vodećih svjetskih konsultantskih kompanija “Prajsvoterhaus Kupers” takođe ocjenjuju kako izgledi za veća strana ulaganja na zapadnom Balkanu rastu što je Evropska unija bliže ovom području. Nikola Mizo iz makedonskog odjela ove tvrtke naglašava kako će se tek vidjeti da su zemlje ovog regiona, kao što je Bosna i Hercegovina, privlačne stranim ulagačima:

“Investitori još ne znaju šta ima u Bosni, kako se Bosna razvija i zašto trebaju da dođu. A to je neminovnost, jer globalizacija sveta je neminovnost, hteli mi to ili ne. Sve kompanije koje misle da rade biznis na ovim prostorima, doći će u Bosnu. Mislim da retko koja zemlja i u regionu, a i šire, ima sve te pogodnosti koje pruža Bosna. Bosna ima pristup tržištima, a ima i svoje, ne malo, tržište, ima svoje resurse koji mogu da pomognu svakom investitoru”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić upozoravaju, međutim, kako Bosna i Hercegovina, pa i ostale zemlje zapadnog Balkana, ne mogu očekivati mnogo od stranih ulaganja prije nego budu imale bolji imidž svijetu:

“Na žalost, Bosna i Hercegovina se u nekim međunarodnim poslovnim krugovima još uvijek povezuje sa zemljama političkog rizika i nesigurnim prostorom za strana ulaganja. Popravak percepcije imidža Bosne i Hercegovine, za koji imamo argumente, je sigurno jedan od ključnih izazova i za nas i za poslovni svijet, ali i za vlade u cijelom regionu.

“Sama činjenica da smo na 48. mjestu po konkurentnosti govori da baš nismo najsretnije mjesto za investiranje. Ali, promjena imidža, prije svega u inozemstvu, je vrlo važna i mislim da ove reforme koje se dešavaju, prije svega u fiskalnom dijelu, kao što je uvođenje PDV-a, stvoriće uvjete da strani investitori prepoznaju Bosnu i Hercegovinu kao mjesto gdje se može praviti biznis i gdje se može ostvariti profit”

Za BiH i za Srbiju i Crnu Goru jedan od ključnih problema, preostao na putu ka evropskim integracijama i time većim stranim investicijama, jeste hapšenje optuženih za ratne zločine, priznaju u vladama regiona. Zamjenik srbijanskog ministra za međunarodne ekonomske odnose Vlatko Sekulović:

“Što se tiče nekih konkretnih koraka Srbije i Crne Gore, mi ovoga proleća očekujemo pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti. Naravno, ona pre svega zavisi od jednog uslova, a to je saradnja Srbije i Crne Gore sa sudom u Hagu. Mi se nadamo da će i na tom planu u narednom periodu doći do određenih pomaka koji će omogućiti da dobijemo napokon tu pozitivnu ocenu. Prema tome, mislim da te vesti koje stižu, pozitivne, što se tiče nas, vodeći se principom da ono što je dobra vest za pojedinu zemlju u regionu, da je to dobra vest i za ceo region.

Analize pokazju kako je u zemljama zapadnog Blakana, bez obzira na to što još nisu u Evropskoj uniji, bilo velikih ulaganja, ali uglavnom u jedan sektor - bankarstvo. Ekonomisti ovo pravdaju time da je bankarstvo jedini potpuno uređen sektor u svim državama ovog dijela Balkana.
XS
SM
MD
LG