Dostupni linkovi

Državnim službenicima smanjene plaće za 10 posto


Zbog nedostatka novca u državnoj kasi, zaposlenima u institucijama BiH, odlukom Parlamenta, plate će biti smanjene za 10 posto. Tako će se uštedjeti 17 miliona konvertibilnih maraka potrebnih za finansiranje novoosnovanih državnih institucija, poput SIPE, Uprave za indirektno oporezivanje i drugih.
Iako plate državnih ministara i poslanika iznose nekoliko hiljada konvertibilnih maraka, nerado su prihvatili ovo smanjenje. Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, Velimir Jukić:

“Nisam baš siguran da je to najbolji potez i da će to riješiti neka pitanja, ili ona pitanja koja je neko zamislio da će to riješiti. Ako se to zadrži samo na institucijama BiH, onda će efekti biti vrlo mali - ako to ne budu i druge institucije, odnosno ako ne bude kompletna administracija BiH.”

Zamjenik predsjedavajućeg, Mustafa Pamuk, naglašava kako državni poslanici rade veoma odgovoran i naporan posao i da za to moraju biti adekvatno i plaćeni:

“Moja primanja se kreću negdje oko 3 000 maraka. Ja nemam razloga da budem nezadovoljan, ali nisam ni prezadovoljan. Nisam ni nešto naročito zadovoljan ovim ličnim dohocima, odnosno primanjima poslanika.”

Na pitanje da li će ovo samjenje od 10 posto uticati na kućni budžet, Pamuk odgovara:

“Ne bih rekao da hoće, mada će biti eventualno nekih malih restrikcija. Te restrikcije će se uglavnom odnositi na moju djecu. Njima će biti smanjen ozbiljno džeparac za taj dio.”

Sasvim drugačije mišljenje imaju oni koji su birali svoje narodne poslanike, građani BiH:

“Ja imam 295 maraka plaću. A koliko oni imaju? Gdje sam bio, šta sam radio? Sa 295 maraka plaće. Ali ovo je mila majka kakvih ima.”

“Kad vi smanjite nekome plaću koja iznosi 5 000 maraka, to je 500 maraka. Njemu ostaje opet 4 500. A penzioner živi od 150 maraka prosječno penzije. Pa mi recite je li to puno ili malo.”

“Previše, i to je previše. Treba im dati 300 maraka kao radniku, pa da preživljavaju i da plaćaju sve.”

“S obzirom na to koliki bi oni teret trebali da nose u službi naroda, dakle služeći svome narodu, ekvivalent novca bi trebao da bude zaista visok. Ali s obzirom na to koliko oni rade . na tom mjestu bih stavila upitnik.”

Ovu nepopularnu mjeru štednje, kako kažu u Ministarstvu finansija BiH, zahtijevali su entitetski službenici. Naime, plate zaposlenih u institucijama Federacije i RS-a su niže, pa su smanjenje tražili za svoje kolege koji se finansiraju iz državnog budžeta, pojašnjava ministra finansija BiH, Ljerka Marić:

“U okviru ukupnog proračuna 580 miliona, 336 miliona je za tzv. financiranje administracije, znači administrativni dio proračune - to je sva administracija koja postoji u državi, s tačnim brojem zaposlenih u državi. A razlika od 244 miliona je financiranje vanjskog duga. Entiteti su konstatirali ponovo da su plaće u državi previsoke, jer je država faktički davala jednu plaću za čovjeka zaposlenog, nevezano da li je iz Federacije ili RS-a, i veću plaću od Federacije i RS-a, evo konkretno za ovog policajca. Znači, to su neko vrijeme moglo tolerirati i braniti na način da je zbilja trebalo izgraditi jake institucije države, koje su evo najsporije napredovale u međuvremenu. Ali, ova godina je jedna kritična godina, jer imamo jako puno novih uspostavljenih institucija - vezano za onih naših 16 zadataka, vezano za približavanje Europskoj uniji.”

Ministarka Marić kaže da je ovo smanjenje ličnih dohodaka državnim službenicima primjereno stanju u zemlji, te da će se odnositi na sve koji se finansiraju iz državnog budžeta.
XS
SM
MD
LG