Dostupni linkovi

Al Zarkavi ucijenjen na 25 miliona dolara


Militantne grupacije koje se protive odrzavanju izbora u Iraku potvrdili su svoju odlucnost samobilackim napadom automobilom bombom na kontrolni punkt u neposrednoj blizini sjedista irackog premijera Ayada Alawija u Bagdadu. Napad je uslijedio neposredno nakon sto je saradnik Al Kaide Abu Musab al Zarkavi najavio beskompromisnu borbu kako bi onemogucio odrzavanje izbora. Uspio je uvjeriti znacaj broj sljedbenika da odrzavanje izbora znaci zavjeru SDA i siitskih saveznika protiv sunitskogog stanovnistva, koji su bili dominantni tokom vladavine Sadama Huseina.

Iz komande americke vojske je potvrdjena odlucnost slamanja otpora militanata koji se protive izborima pa je poduzeta opsezna akcija napada na njihove celije i pojedince. Saopsteno je da je uhapsen jedan od neposrednih Zarkavijevih saradnika Sami Mohamed Ali Said koji se simnjici da stoji iza vecine bombaskih napada u Bagdadu.

Americki ambasador u Iraku John Negroponte priznao je da je pogorsana bezbjednost veliki izazov uoci izbora.

“Ocekujemo masovno ucesce glasaca u sjevernom i juznom dijelu zemlje. Najproblematicnija podrucja su, prije svih, centralni dio zmelje, posebno u provincijama Al Anbar i Nineveh gdje je u vecini sunitsko stanovnistvo”, kaze ambasador Negroponte.

Zabrinutost za predizbornu bezbjednost u Iraku izrazio je i sef tima UN koji ucestvuju u pripremi izbora Carlos Velenzuela”

“Pred izbornom komisijom je veoma mnogo posla na lokalnom nivou i ljudi rade pod izuzetno terskim uslovima. Zastrasivanja, svakako, moze imati veliki uticaj da ne dodju na izbore”, ocijenio je Valezuela.

SAD su u medjuvremenu raspisale nagradu od 25 miliona dolara za pomoc u hapsenju ili ubistvu Al Zarkavia, isti iznos kao i za al Kaidinog lidera Osamu bin Ladena.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG