Dostupni linkovi

Istina o Karadžiću na Molitvenom doručku?


Vijest da je portparol Demokratske srpske stranke Simonida Kordić, jedna od dvije osobe iz Crne Gore koje su pozvane na Molitveni doručak u Vašingtonu, nijesmo mogli provjeriti u direktnom razgovoru sa Kordićevom koja se, kako nam je rečeno u njenoj stranci, trenutno nalazi u Grčkoj. Tu informaciju, međutim, u razgovoru za naš radio, potvrdio je lider Demokratske srpske stranke Božidar Bojović:

RSE: Gospodine Bojoviću, portparol DSS-a Simonida Kordić je za sada, pored predsjednika Filipa Vujanovića, jedina osoba na crnogorskoj političkoj sceni koja je dobila poziv za tradicionalni Molitveni doručak u Vašingtonu. Kako to komentarišete i čime mislite da je Kordićeva zaslužila tu privilegiju?

BOJOVIĆ: To je veliko priznanje Demokratskoj srpskoj stranci, njenom demokratskom kapacitetu i svakako njenom portparolu gospođi Simonidi Kordić.

RSE: Kažete da ovaj poziv govori o profilu Demokratske srpske stranke. Da li mislite da ljudi u Vašingtonu imaju podatak da je Kordićeva član Međunarodnog komiteta za istinu o Radovanu Karadžiću i da li će samim tim biti nelagodno da prisustvuje tom skupu, s obzirom da američka Administracija prednjači u naporima da se Karadžić i ostali haški bjegunci konačno izvedu pred lice pravde?

BOJOVIĆ: Kome istina može da smeta? Demokratskom svijetu nikako ne može istina da smeta i gospođa Simonida Kordić je samo sudionik u nečemu što treba da se dokaže kao istina, a što se tiče toga: da li to može uticati i da li gospoda iz Vašingtona znaju? Pa, mislim, suviše bi naivno bilo da oni ne znaju o tome.

Bojović dodaje da je odlazak Simonide Kordić u Vašington doveden u pitanje jedino iz materijalnih razloga, jer, prema njegovim riječima, Demokratska srpska stranka već godinu i po dana ne prima novac koji joj sljeduje od države.

U američkom Konzulatu u Podgorici nijesu mogli potvrditi informaciju da je Simonida Kordić pozvana na Molitveni doručak. Inače, goste po pravilu pozivaju aktuelni i bivši članovi Kongresa, a svake godine se formira i specijalna komisija nadležna za odabir zvanica, tako da Stejt Dipartment direktno nije uključen u organizaciju ove manifestacije.

Politički analitičar Obrad Kesić nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da je on i dalje posrednik za region kada je u pitanju organizacija Molitvenog doručka, ali da nije ovlašten da zvanično govori o tome i da objelodanjuje imena zvanica.

Molitveni doručak je ceremonija na kojoj se jednom godišnje okupljaju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, članovi Kongresa i Senata, zajedno sa drugim zvaničnicima, diplomatskim predstavnicima, političkim liderima drugih zemalja i ostalim zvanicama iz čitavog svijeta. Ovaj događaj će se po 53. put upriličiti 31. januara u Vašingtonu. Nakon uobičajenog Molitvenog govora koji će održati predsjednik SAD Džordž Buš, gosti, od kojih je oko stotinu sa Balkana, uživaće u klasičnom američkom doručku.
XS
SM
MD
LG