Dostupni linkovi

Evropa razmatra zabranu upotrebe nacističkih simbola


Evropska unija ozbiljno razmišlja o koracima koje treba poduzeti da bi se ozakonila zabrana javnog oglašavanja simbola iz nacističke ere. Njemački su političari prošle sedmice pozvali sve evropske zemlje na takvu zabranu, nakon što je britanski princ Harry, mladji sin princa Charlesa i lady Di, uniformu nacističkog oficira promovirao kao party odjeću. Iako se za svoje ponašanje Harry izvinio javnosti, lideri svih njemačkih partija zastupljenih u Evropskom parlamentu, uključujući i bavarsku Kršćansko-socijalnu uniju, jednoglasno su izjavili: " U mirnoj i slobodnoj Evropi nema mjesta za nacističke simbole".

Friso Roscam Abbing, portparol potpredsjednika Evropske komisije Franca Frattinija, kazao je kako će se pokraj ovog mjeseca susresti ministri unutrašnjih poslova: “Komesar Frattini je veoma raspoložen učestvovati na tom sastanku i aktivno učestvovati u debati. Ukoliko članice Evropske unije ovu ideju uzmu u razmatranje, preduzeće se ispitivanje o opravdanosi zabrane.”

Frattini misli da je ovo dobar trenutak za razgovore o problemu naci-simbola, te ponovnu debatu o zakonskoj regulativi rasizma, ksenofobije i anti-semitizma u Evropi. Potonju raspravu je prije dvije godine zaustavila Italija, koja je blokadu branila nepostojanjem evropskog Ustava. Frattini smatra da je i zvanični Rim sada spreman ući u odlaganu debatu, pogotovu što se po njegovom mišljenju ozakonjenje borbe protiv anti-semitizma ne mora negirati slobodu javne riječi i mišljenja. Njegov portparol Roscam Abbing kaže: “Frattini je posebno naglasio da se mora biti oprezan u predstojećim raspravama i akcijama, gdje treba napraviti jasnu podjelu izmedju borbe protiv rasizma, diskriminacije, fažizma i nacizma s jedne, i slobode javnog istupanja s druge strane. Ponekad je ta linija razdjelnica vrlo tanka, i o tome moramo voditi računa.”

Na pitanje da li će raspava tretirati i komunističke simbole, Abbing kaže kako "komesar Frattini ni jednom rječju nije pomenuo nikakve druge, osim nacističkih simbola".
XS
SM
MD
LG