Dostupni linkovi

Sarajevo pozdravlja Mesićevu pobjedu


Pobjeda aktuelnog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u Bosni i Hercegovini je očekivana. Politički analitičar Ibrahim Prohić kaže kako je za Bosnu i Hercegovinu u interesu da u susjedstvu ima demokratske države:

“Ovi izbori, što se tiče BiH, potvrdili su dva jako važna momenta. Prvi, svu apsurdnost dvostrukog statusa bh. Hrvata, naravno mislim na status konstitutivnog naroda koji istovremeno uživa i status dijaspore. I drugi momenat za nas jako važan u BiH, a to je da je definitivno da ovdje, u BiH, postoje izborne prevare, pa i klasična krađa.”

Hrvatska demokratska zajednica u BiH upućuje čestitke novoizabranom hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, ali i kandidatkinji hrvatskog HDZ-a, Jadranki Kosor, za postignuti rezultat. U bosanskohercegovačkoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici zadovoljni su odzivom birača i podrškom koju su dali Jadranki Kosor. Portparol stranke Pero Pavlović:

“Vjerujemo da će gospodin Mesić, kao predsjednik Republike Hrvatske, znati na najbolji način artikulirati i one zahtjeve koji dolaze i s prostora BiH od hrvatskog pučanstva.”

Potpredsjednik SDP-a Željko Komšić, koji je bio i jedan od posmatrača na izborima u BiH kao predstavnik partija koje su kandidirale Stjepana Mesića, ocjenjuje da većih nepravilnosti tokom glasanja nije bilo, ali i tvrdi da je bilo slučajeva u kojima su glasači donosili fotokopije domovnica bez slike, ili se služili ličnom kartom tzv. hrvatske republike Herceg Bosna. Govoreći o pobjedi Stjepana Mesića, Komšić kaže:

“Riječ je o osobi koja zastupa takvu politiku koja u ovom regionu puno znači na povezivanju svih zemalja nastalih raspadom bivše nam zajedničke države.”

Na pitanje kako ocjenjuje glasanje Hrvata iz BiH, predsjedavajući državnog parlamenta i generalni sekretar Stranke demokratske akcije, Šefik Džaferović, odgovara:

“Ja smatram da se mi trebamo rukovoditi onim načelom što jeste, a to je da su Hrvati u BiH konstitutivan narod države BiH.”

Generalna ocjena političkih analitičara u BIH je da se nakon Mesićeve pobjede ništa bitnije neće promijeniti u odnosima između dvije zemlje, jer Hrvatska sa težnjom da uđe u Evropsku uniju ne može sebi dozvoliti luksuz i avanturističku politiku poput one koje je bila prisutna za vrijeme bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Analitičari se nadaju da će Mesićeva pobjeda imati značajan uticaj i na Hrvate u BiH, u smislu njihovog vraćanja autohtonom, izvornom odnosu prema sopstvenoj državi, odnosno domovini u kojoj su rođeni i u kojoj žive.
XS
SM
MD
LG